ISPOVEST MAJKE ČIJA SE ĆERKA ZVERSKI POTUKLA U SPLITU: Moje dete nije problematično, znam šta je pravi razlog tuče, a sprema se novi obračun!
Foto: Facebook Printscreen

IStina izašla na videlo?

ISPOVEST MAJKE ČIJA SE ĆERKA ZVERSKI POTUKLA U SPLITU: Moje dete nije problematično, znam šta je pravi razlog tuče, a sprema se novi obračun!

Hrvatska -

Majka jedne od učenica koje su potukle otkrila je detalje incidenta koji je šokirao hrvatsku javnost

"Priznajem da je moje dete krivo, ali da li se iko upitao ko će platiti novčanu kaznu koju će joj nesumnjivo izreći Prekršajni sud. Moj bivši suprug ili ja? To nije dobra poruka za drugu decu koja bi mogla uskoro da ponove scenario iz Ličke ulice. Bila bih zadovoljnija da moja ćerka bude, recimo, kažnjena društveno-korisnim radom, da čisti otpad s plaža i sa ulice i tako shvati težinu onoga što je uradila. U suprotnom će njeni vršnjaci biti ohrabreni činjenicom da je sve glatko prošlo jer roditelji plaćaju, a oni harače", ispričala je gospođa Marijana, majka učenice prvog razreda Ekonomsko-birotehničke škole koja je u ponedeljak učestvovala u tuči koja je u Hrvatskoj postala goruća tema ove nedelje.

Podsećamo, pre tri dana se u Splitu odigrao zastrašujući incident. Nekoliko stotina učenika prisustvovalo je unapred dogovorenom obračunu između dve devojke. Naime, gore pomenuta učenica obračunala se s učenicom drugog razreda Tehničke prometne škole i to na parkingu udaljenom samo pedesetak metara od sedišta splitske policijske uprave.

Kako se vidl na snimku koji je sumanutom brzinom obišao društvene mreže, njihova tuča delovala je stravično, a više stotina njihovih kolega oduševljeno su navijali, skakali po obližnjim automobilima, huškali ih i telefonima snimali obračun.

Učenica Ekonomsko-birotehničke škole napala je učenicu iz Tehničke prometne škole, žestoko je izvređala, bacila na pod i nemilosrdno tukla šakama i nogama. Ona je posle nekoliko minuta jedva ustala s poda, bila je vidno ošamućena i u stanju šoka.

Niko od okupljenih ni u jednom trenutku nije pokušao da smiri situaciju ili da pruži pomoć obema devojkama.

U Ekonomsko-birotehničkoj školi nisu bili voljni da daju komentare, ali od dobro obaveštenih izvora saznalo se da je tuča bila dogovorena još u petak, a ta informacija delila se po Fejsbuk grupama, Instagramu i SMS-ovima.

Tek se pojavila informacija da je njihova učenica redovno posećivala školskog psihologa zbog devijantnog ponašanja koje je uglavnom uzrokovano duboko poremećenim odnosima u porodici.

Takve tvrdnje je njena majka Marijana izričito demantovala.

"Moja ćerka nije problematična. Naime, odlična je učenica, gotovo čitav život trenirala je džudo i bila uzorna. Pre nekoliko godina doživela je šok jer su joj u vrlo kratkom vremenu preminula obojica deda. To ju je duboko potreslo u stanju puberteta. Imala je problema sa nesanicom, napadima panike i grčevima u mišićima. Potrebno je i napomenuti da nije eksperimentisala s drogama i nije se kretala u sumnjivim krugovima", ispričala je gospođa Marijana.

Ipak, od izvora u Ekonomsko-birotehničkoj školi čula se drugačija priča. Više zaposlenih tvrdi da je devojčica bila devijantna, na trenutke i nepodnošljiva za rad u kolektivu. Kažu, da su se na učenicu svakako odrazile traume koje nosi iz porodice te da je brigu o devojčici vodio otac s kojim inače i živi, a da se majka u njeno vaspitanje uključila tek nakon navodnog incidenta od ponedeljka.

"Radi se o neistinama. Pitanje starateljstva u pogledu moje ćerke još nije pravno rešeno i od ovog nesrećnog događaja živi sa mnom", kaže majka.

Dodala je i to da ćerku neće puštati u školu barem još nedelju dana, dok se ne slegne situacija i dok se devojka ne oporavi od šoka koji ju je potresao tek kad je shvatila u kakvom je incidentu učestvovala.

"Ja poslednjih nedelja i meseci nisam na njoj primetila ništa sumnjivo ili nešto što bi upućivalo da se nalazi u problemu. Poslednjih dana pričam puno s njom i kazala mi je da je pravi razlog obračuna to što je učenica Tehničke prometne škole poznata kao 'siledžijka' sklona nasilju. Navodno je ona pretila i udarila jednu prijateljicu moje ćerke, a ova je želela da se osveti. Oko toga su učenici u nekoliko škola napravili senzaciju, stvorili pritisak i kao rulja odjurili da gledaju njihovu svađu. Najviše me, zapravo, zabrinjavaju učenici koji su to mirno posmatrali. Mislim da su krivi isto koliko i njih dve koje su se potukle. Da se barem tu našao neko razuman da ih rastavi sve bi se bolje završilo", kaže Marijana.

Majka nije krila ni činjenicu da je prilično besna i razočarana u institucije koje vode čitav postupak. Kaže da je niko od ponedeljka, kada se sve dogodilo, iz Centra za socijalnu pomoć nije pozvao.

"Dosta je žalosno što informacije saznajem iz novina i sa portala, a ne od nadležnih službi. Jako sam razočarana zbog toga. Mojoj ćerki je sada potrebna terapija, da sve prebrodi u miru i da kasnije ne oseća posledice".

Kako smo uspeli da saznamo od majke, na Fejsbuku su se pojavile nove tajne grupe gde prijateljice obe devojke pripremaju "revanš" i "osvetu" i nanovo traže pažnju velikog broja učenika iz obližnjih škola.

"To sam kazala policiji i u školi, ali mislim da me niko nije ozbiljno shvatio. Ipak, sasvim sam sigurna da moja ćerka u ovakvim ili sličnim incidentima više neće učestvovati. Nadam se da je izvukla pouku, a do daljnjeg će biti pod mojim nadzorom", ispričala je.

Inače, splitska policija nije podizala kaznene prijave protiv maloletnica, već su u utorak podneli Prekršajnom sudu predlog optužnice zbog kršenja javnog reda i mira, a kazne će biti novčane i platiće ih roditelji odnosno staratelji učenica.

Iz policije su kazali da će zbog prekršaja biti poslato i pisano obaveštenje merodavnom Centru za socijalnu pomoć, a da će njihovi službenici nastaviti kriminalističko istraživanje da bi utvrdila na kojim mestima se odigravaju tuče učenika i ko sve u njima sudeluje.

Kurir.rs/100posto.hr

Foto: Facebook Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja