(VIDEO) PLENKOVIĆ PRED EVROPSKIM PARLAMENTOM: Obećanja kandadatima se moraju ispuniti!
Foto: Printscreen/ Facebook, Foto: Printscreen/ Facebook

GOVOR PREMIJERA HRVATSKE

(VIDEO) PLENKOVIĆ PRED EVROPSKIM PARLAMENTOM: Obećanja kandadatima se moraju ispuniti!

Hrvatska -

Obećanja kandidatima i potencijalnim kandidatima moramo ispuniti jednako kako što te države moraju ispuniti zadate uslove i kriterijume i sprovesti potrebene reforme, poručio je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković u Strazburu.

Plenković je, govoreći o budućnosti Evrope u obraćanju Evropskom paralamentu, podsetio na zahtevan proces pristupanja Hrvatske EU, ali i na sve dobrobiti koje je ta zemlja dobila članstvom u EU.

"Hrvatska je dokaza transformativne snage koju nosi EU, ali i dokaz da je je EU mirnovni projekat koji snažno pridonosi pomirenju. Tu privlačnu snagu treba da iskoristimo kako bismo svoje okruženje učinili boljim i otpornijim, a sebe jačim sigurnijim i prosperitenijim!" izjavio je Plenković.

On je naglasio da, pored "šest najbližih susednih država" Hrvatske, i Turska, ali i deo šireg susedstva, ima aspriracije ulaska u EU.

"U Jugoistočnoj Evropi mi se suočavamo sa velikim izazovima bezbednosti. Zato je od staretškog intersa za sve u EU da se uzme u ozbir stvaranje prostora mira i stabilnosti koji će služiti demokratiji i vladavaini prava za sve u regionu i šire. Ovo je apsolutno neophodno kako bi zaštitili naše evropske građane kako bi oni mogli da iskoriste sve mogućnosti", poručio je hrvatski premijer u svom govoru o budučnosti Evrope.

Andrej Plenković je naglasio da pozdravlja novu Sretegiju proširenja, pri čemu je psoebnu pažnju posvetio situaciju u BiH.

Hrvatski premijer je najvio da će Hrvatska u prvoj polovini 2025. godine pruzeti po prvi put predsedavanje Savetom EU i da će joj proširenje biti jedan od prioriteta.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track