NESLAVNI HRVATSKI EU REKORD: Rade najduže od svih, ali većina samo na određeno

statistika

NESLAVNI HRVATSKI EU REKORD: Rade najduže od svih, ali većina samo na određeno

Hrvatska -

Hrvati imaju jednu od najdužih radnih nedleja u EU i najveći procenat rada na određeno koji ne nudi gotovo nikakva radna prava, a poslodavci su među najnefleksibilnijima što se tiče zapošljavanja na pola radnog vremena

Prema podacima Eurostata primetno je da su muškarci sa decom imali veću verovatnoću da rade puno radno vreme od muškaraca bez dece. Suprotno je za žene.

Sa druge strane, nefleksibilnost poslodavaca u Hrvatskoj i još nekim zemljama žene sa decom je isterala je sa tržišta rada, pa tako u Hrvatskoj, Litvaniji, Mađarskoj, Poljskoj, Portugalu i Rumuniji praktično ne postoji delomično radno vreme kako za muškarce, tako i za žene. S druge strane, ovaj način rada uobičajen je u privredama koja su puno uspešnije od hrvatske, poput belgijskog, njemačkog, irskog...

Što se tiče radnog vremena, prosek u EU 2016. godine bio je 37,1 radni čas nedeljno. Među državama članicama EU najduže rade Grci (42,3 sata nedeljno), a najkraće Holanđani (30,3 sata). Hrvatska ima vrlo dugu radnu nedelju ona u proseku iznosi 39 sati.

Što se tiče rada na određeno - dakle najnepoželjnijeg oblika koji zaposlenom daje najmanja radna prava - Hrvatska je apsolutni šampion u Evropskoj uniji. U Hrvatskoj, Francuskoj, Španiji i Poljskoj, kao i zemljama kandidatima Crnoj Gori i Turskoj, najveći je udeo osoba s nesigurnim radnim statusom.

Kurir.rs/Glas Slavonije

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV! I SRBI SU ZA UKIDANJE LETNJEG I ZIMSKOG RAČUNJANJA VREMENA! Vratite sve po starom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track