OGLAS NA INTERNETU ŠOKIRAO BUDUĆE AKADEMCE: U Zagrebu traže studente koji bi radili za sramotno nisku platu
Foto: Pismeni Zadatak, Pisanje, Olovka, Hemijska, Učenici, Studenti, šokola, Foro Profimedia

izrabljivanje

OGLAS NA INTERNETU ŠOKIRAO BUDUĆE AKADEMCE: U Zagrebu traže studente koji bi radili za sramotno nisku platu

Hrvatska -

Novinari portala jednog hrvatskog portala neumorno razotkrivaju poslodavce koji studentima nude vrlo nisko plaćene poslove.

Nedavno su pisali o tome kakve je osude doživeo jedan poslodavac kada je na stranicama Studentskog centra u Osijeku objavio oglas u kojem se traži student koji bi radio kao konobar.

Čovek je za taj posao nudio satnicu od 15 kuna, što je tri kune niže od preporučene cenovnikom tog studentskog servisa. Nažalost, ima i onih još besramnijih od osječkog poslodavca, a u to su se uverili studenti juče, kada je jedan takav objavio oglas sa satnicom od neverovatno malih 12 kuna po satu.

Osim na službenim stranicama studentskog servisa, studenti posao često potražuju u Fejsbuk grupi sa preko 100 hiljada članova.

"Tražim/nudim studentski posao". I dok su oglasi uglavnom slični onima kakvi se nalaze na stranicama servisa i poštuju preporuke o satnicama navedenim u cenovnicima studentskih centara, moguće je naići i na poneki oglas koji, najblaže rečeno, iskače iz okvira.

Recimo onaj postavljen u sredu, u kojem poslodavac traži studenta koji će da radi za 12 kuna po satu i to 54 sata u nedelji, odnosno 9 sati dnevno.

Preporuka zagrebačkog SC-a je da satnica za rad u prodavnicama za osam sati dnevno iznosi 16, odnosno za četiri sata 18 kuna. Prema istom cenovniku, SC Zagreb, iz nepoznatog razloga, preporučuje da satnica za rad na kiosku iznosi 14 kuna.

Sporni oglas sa satnicom od 12 kuna ubrzo je nestao iz grupe, ali reakcija studenata na njega nije izostala. Bilo je i onih koji poslodavca za ovaj potez uopšte ne krive. Jedna je studentkinja ustanovila kako za te pare "žene iz Slavonije dolaze da rade sezonu u Dalmaciji", a druga je tvrdila je "bolje i 12 kuna nego biti gladan". Ostali studenti su komentarisali da minimalne satnice određuju oni koji na ovakve poslove pristaju.

"Ma mi studenti ponižavamo sami sebe. Ja znam iz ličnog iskustva. 11kn/sat mi ispao, puno radno vreme, konobarisanje. Nikad više ispod 20. Ali eto, išla sam jer bolje išta nego ništa… na žalost", komentarisala je jedna studentica.

Ovakvim i sličnim poslodavcima preko studentskog servisa bi mogao da stane na kraj Zakon o obavljanju studentskih poslova. On preporučuje minimalnu satnicu koja je usklađena sa prosečnom platom, a u trenutnim okolnostima iznosila bi 20 kuna. Ali, iako u nacrtu tog Zakona stoji da stupa na snagu 1. januara 2018., čini se da je taj rok bio samo lažno obećanje studentima.

Kurir.rs/100posto.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) ZAGREPČANIN OSTAO BEZ KOLA ZBOG POČETNIČKE GREŠKE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja