TUĐMAN SE PREVRĆE U GROBU! Hrvatski mediji o Vučićevoj DOMINACIJI u Zagrebu!
Foto: Beta/ Hina/ Daniel KAsap, Foto: Beta/Hina/Daniel Kasap

VRhUNAC U POSLEDNJOJ REČENICI

TUĐMAN SE PREVRĆE U GROBU! Hrvatski mediji o Vučićevoj DOMINACIJI u Zagrebu!

Hrvatska -

Hrvatski portal Index.hr ocenjuje da je srpski predsednik Aleksandar Vučić "izdominirao" tokom posete Zagrebu, te da je vrhunac dostignut u završnici posete, u dvorani Lisinski, gde je Vučić uzviknuo gromko: "Živelo prijateljstvo Hrvatske i Srbije, živeo srpski narod".

Predsednik Vučić je još jednom potvrdio kako je izdominirao hrvatsku političku scenu u njihovoj zemlji, pre svega predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja ga je pozvala.

Portal podseća da je upravo u Lisinskom osnivač HDZ i prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman 1990. izrekao politički najdalekosežniju i najštetniju izjavu o NDH kao "ne samo zločinačkoj tvorevini, nego i izrazu povijesnih čežnji hrvatskog naroda".

A predsednik Vučić je, kažu, 28 godina kasnije u "furioznom govoru još jednom potvrdio kako je izdominirao hrvatsku političku scenu u njihovoj tj. našoj zemlji, pre svega predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja ga je pozvala".

"Tuđman se okreće u svojem mirogojskom grobu", konstatuje Index.hr.

Portal tvrdi da je svoju dvodnevnu posetu Hrvatskoj Vučić pretvorio u napet show: "Nova era u odnosima Hrvatske i Srbije, očito podstaknuta pritiscima spolja, započela je time da se svi pitaju hoće li se Vučić ispričati, treba li se ispričati, je li trebao biti pozvan, što će reći ako ga neko pita za izvinjenje, što će reći o ratnoj odšteti itd. Vučić, Vučić, Vučić - zaglušujuće je odzvanjalo hrvatskom javnom scenom bez prestanka 48 sati", navodi portal.

Konstatuju da je predsednik Srbije je "teatralno" pred novinare doneo i neke stare dokumente iz Dvora na Uni kao izraz dobre volje, šeretski dodavši:

''Imamo mi još toga.'' Niko ga, dodaju, nije pitao - zašto onda nije doneo sve.

Zbog Vučića je i vlada Andreja Plenkovića odlučila nakratko suspendovati pravo građana na proteste na Markovom trgu, na koji nije puštena šačica ekstremista koji su sat vremena glumili najavljeno događanje naroda u režiji ekstremne desnice na Trgu bana Jelačića, piše dalje Index.

Predsednik Srbije je suvereno reagovao i na uličarsko dobacivanje Mostovog saborskog zastupnika Mire Bulja, koje se dogodilo dok je prelazio s jedne na drugu stranu Markova trga.

Portal podseća da je Vučić godine svoje političke karijere proveo u opoziciji, te da je navikao na rovovski politički rad i važnosti upečatljive retorike, za razliku od frazeologa s hrvatske politike scene, koji zvuče kao čitana saopštenja briselske birokratije i koji u svojoj celoj političkoj karijeri nisu održali nijedan vatren i pamtljiv govor.

Vučićev najveći uspeh ipak je, piše Index, to što je uspeo da iz korena promeni politiku hrvatske predsednice prema hrvatskim Srbima.

"Kolinda se pojavila na skupu SNV, iako je prethodno demonstrativno tri godine izbegavala njihov famozni božićni prijem, te je održala govor u kojem im je poručila da je Hrvatska njihova domovina", piše Index, koji smatra da je ona to trebalo da kaže kada je postala predsednica.

"Kolinda nije bila zainteresovana da bude predsednica svih hrvatskih građana sve dok je Vučić nije na to naterao", konstatuje portal.

Kurir.rs/ Tanjug/ Index.hr

Foto: Beta/ Hina/ Daniel Kasap

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DA SE NAJEŽIŠ: Ovako se himna Bože pravde orila na Pantovčaku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track