INDEX: Ante Ramljak je uzeo milione i ostavio haos za sobom
Foto: Beta/Hina/Dario Grzelj

podneo ostavku u agrokoru

INDEX: Ante Ramljak je uzeo milione i ostavio haos za sobom

Hrvatska -

Sada već milioner Ante Ramljak, podneo je ostavku posle otkrića da je omogućio bivšoj firmi unosan ugovor i da je čak 20 dana bio istovremeno zaposlen u Texu i vladin poverenik.

Index.hr ističe da je atmosfera u kojoj je Ante Ramljak preuzeo Agrokor podsećala na onu posle oslobođenja zemlje. Uz gnev javnosti prema nezasitom tajkunu koji je upropastio svoju kompaniju žmurelo se na sumnjive poteze oslobodioca.

Da Ante Ramljak nije nikakav mastermajnd pokazuje niz grešaka koje je napravio, pa tako i ona koja ga je na kraju koštala glave - nije se odjavio iz svoje bivše firme. Tako je de fakto istovremeno bio vladin poverenik i zaposlenik Texa kojem je omogućio unosan konsultantski ugovor.

Isti oni koji su ga sve vreme branili i niz naših otkrića proglašavali teorijama zavere sada govore da mu je prekipelo, pokušavajući na taj način da proglase njegov čin kao moralan.

Svakako da je dobro da odlazi, piše Index, ali treba podsetiti da je osoba kojoj je navodno prekipelo zbog stalnih napada omogućila sebi više od milion kuna od honorara, a bivšoj firmi najmanje 12 miliona kuna. Najmanje, jer konačan iznos zavisi od iznosa naknade za uspeh. Do sada je Texo zaradio oko 11 miliona kuna. Nema nikakvih naznaka da će Ramljak da vrati svoj novac, niti da će da odgovara pred istražnim organima za sumnjive koruptivne ugovore.

Šta je uradio za godinu dana? Osigurao sebe i svoje, poverenicima ostavio haos. Potpisao milijardu evra težak ugovor s kojim je odabranima omogućio zaradu. Nije poboljšao rad Konzuma ni Merkatora, nije uspeo da formira stalno povereničko veće, čime je prolongirao postizanje nagodbe. Sud mu je osporio milijarde za rol ap kreditore, za koje je osmislio čak dve povereničke grupe u stalnom veću. Napravio je ogroman trošak za poverenike angažmanom 141 konsultanta. Nas koji smo kritikovali njegov rad proglasio je neprijateljima nagodbe. A Ramljakov odlazak pokazuje, uostalom, koliko se približio nagodbi.

Želi li HDZ zaista novi početak, znaćemo posle obznanjivanja sudbine Martine Dalić i podatka ko je naslednik Ramljaka. Ako Andrej Plenković odluči da sačuva svoju potpredsednicu, i ako izabere njenog kandidata, samo će da se zatrpavaju kosturi dosadašnje uprave, pa će i produžetak političke krize biti neminovan.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Beta/Hina/Dario Grzelj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja