PROMO

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA: Zeleni prsten grada Zagreba!

Hrvatska -

Zagrebačka županija, popularno zvana i zagrebački zeleni prsten, okružuje grad Zagreb prirodnim lepotama, atraktivnim lokacijama i raznolikošću kakvu ima malo glavnih gradova u svojoj neposrednoj blizini. Izuzetno bogatstvo prirodnih lepota (veliki broj zaštićenih prirodnih područja, dva parka prirode, jedinstven i poseban ornitološki rezervat…), upotpunjeno je kulturnim i istorijskim nasleđem te gastronomskom i vinskom ponudom. Zaljubljenici u aktivni odmor i rekreaciju u Zagrebačkoj županiji mogu da pronađu brojna mesta gde će uživati u biciklizmu, planinarenju i prirodnim lepotama. Zbog svega navedenog, Zagrebačka županija idealna je izletnička destinacija, koja je uspela da spoji savremeni urbanizam i očuva tradicionalne narodne običaje i vrednosti.

BAJKOVITI PRIZORI – SREDNJEVEKOVNE TVRĐAVE I PRIRODNE LEPOTE

Zagrebačka županija je oblast izuzetno bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. U vekovima stvaranja ostali su mnogobrojni spomenici koji podsećaju na njenu bogatu prošlost: dvorci, tvrđave, kurije, bogato drveno sakralno nasleđe… Bajkovite pejzaže, posebno zapadnoga dela županije, krasi niz dvoraca koji ponosno stoje kao podsetnici na slavne dane istorije, a mnoge priče i legende i danas privlače posetioce.

U blizini Samobora nalaze se zidine Starog grada, srednjevekovne kamene tvrđave iz 13. veka koja je podignuta na živoj steni. Kako bi se došlo do njega, potrebno je popeti se peške na brdo Tepec sa kojeg se pruža predivan pogled na Samobor i okolinu.

foto: Promo

Duž cele županije možemo naći građevine koje datiraju još iz srednjeg veka, kao što je Zelingrad te vrbovečka Kula Zrinski, ali i romantične barokne tvrđave kao što je Stari grad Lukavec.

foto: Mario Žilec
foto: Mario Žilec

Kompleks Novih dvora Jelačićevih u Zaprešiću primer je očuvanosti celovitog ekonomskog vlastelinskog kompleksa. Dvorac je sagrađen pre 16. veka, a uz njega se nalazi i neogotička kapela sv. Josipa te dva sačuvana ekonomska objekta - vršionica i žitnica.

Ljubitelje drvene gradnje sigurno će privući "drvene turopoljske lepotice", jedinstveni primerci sakralne gradnje, od kojih se ponajviše ističe drvena kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki,najatraktivniji i najreprezentativniji primer drvene sakralne arhitekture kod nas. Kapela je bogato ukrašena, na tabulatima i drvenim oplatama svetišta i broda sačuvano je stotinjak oslikanih ploha sa prikazima svetaca i biljnih motiva, a jedna od posebnosti je i redak ikonografski prikaz sv. Kümmernisse, raspete svetice sa bradom.

Lep primer autohtone svetovne drvene arhitekture je i kurija Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici.

foto: Promo
foto: Promo

OKUSI TRADICIJE

Zagrebačka županija ističe se bogatom autohtonom gastronomskom i enološkom ponudom. Planinarima, rekreativcima i zaljubljenicima u prirodu, željnim osveženja, svoju ponudu nude mnogobrojni ugostiteljski objekti i dobro opremljeni planinarski domovi. Vikend izletnici pronaći će svoja odredišta u nekom od preko 40 izletišta i porodičnih poljoprivrednih domaćinstava te tri vinska puta, a objekti nosioci standarda „Ukusi zagrebačkog kraja“ pozivaju na istinske i prefinjene gastronomske trenutke.

Očaravajući mirisi mame gosta stolu bilo da se na njemu nađe kokošja supa sa domaćim rezancima, samoborske češnjovke s muštardom (kobasice sa belim lukom i specijalnim senfom), samoborska salama, kiseli kupus, pečena kokoš, guska ili ćurka sa mlincima… ili, pak, tople samoborske krempite.

Sveži kravlji sir i pavlaka su posebnost ovog kraja. Kako nekad, tako i danas očaravaju svojom jednostavnošću, svežinom i punoćom ukusa. Bez sira i pavlake nezamislive su i mnogobrojne poslastice: rudarska greblica, plešivički copanjak, vrbovečka pera, zlevke, štrudle ili štrukli…

foto: Promo

VINSKI PUTEVI

Vinski putevi još su jedna od posebnosti Zagrebačke županije. Prirodne pogodnosti kao što su sunce, klima i tlo, ali i marljive ruke vinogradara i vinara, učinili su da ovaj kraj postane poznat po kvalitetnim vinima.

Na tri vinska puta – plešivičkom, zelinskom i samoborskom, uz vina Purtugizec Plešivicu i Kraljevinu Zelinu (robne marke Zagrebačke županije), na vinskim putevima mogu se probati i mnogobrojne druge vinske sorte kao što su šardone, sivi pino, rajnski rizling, crni pino, frankovka, škrlet... Duž vinskih puteva nalaze se izletišta, restorani i vinarije, ali i turističke atrakcije. Posetioci Samoborskog vinskog puta u svoj obilazak trebalo bi da uvrste Grgosovu pećinu i rudnik Sveta Barbara. Prilikom posete Zagrebačkoj županiji svakako treba probati i bermet, poznato aromatizovano vino koje se proizvodi od odabranih sorti grožđa, pelina i južnog voća.

foto: Promo

AKTIVAN ODMOR

Za ljubitelje aktivnog odmora, tu su mnogobrojne biciklističke rute, konjičke staze, golf tereni, te mnogobrojni sportsko-rekreativni objekti. Šetnje po brežuljcima Zagrebačke županije ispuniće želje onih koji vole planinarenje i šetnje prirodom, a oni koji su željni adrenalina mogu da probaju i paraglajding. Svetonedeljska jezera uz reku Savu veoma su atraktivna i sve više doprinose razvoju ribolovnog i izletničkog turizma, sa razvijenom mrežom biciklističkih staza. Na jezeru Rakitje smešten je i prvi autokamp (sa četiri zvezdice) u Zagrebačkoj županiji sa 50 kompletno uređenih parcela i četiri moderno uređena bungalova, restoranom, velnes-centrom i vinskim podrumom.

foto: Promo

MANIFESTACIJE

Kulturna ponuda Zagrebačke županije raznolika je i bogata. Brojne su manifestacije i događanja koja se organizuju tokom godine, njih gotovo trista, a koja privlače turiste iz okoline, ali i iz susednih zemalja (od Samoborskog fašnika, Turopoljskog Jurjeva, Dana Jelačića, Stepinčeva, Međunarodnog viteškog turnira Vitezova zelingradskih, Kupskih večeri do Bučijade, Svetonedeljske fišijade, manifestacije „Kaj su jeli naši stari“, Jaskanskih vinskih svečanosti, Dugoselskih jeseni i niz drugih). Uz izuzetnu gastro-eno, kulturnu i sportsko-rekreativnu turističku ponudu, Zagrebačka županija je idealna destinacija za svačiji ukus.

foto: Mario Žilec

https://croatia.hr/hr-HR/dozivi-hrvatsku/Puna-zivota

DA LI STE ZNALI?

Lekovita nafta - naftalan prava je retkost, a nalazište kod Ivanić-Grada jedno je od samo dva u svetu i jedino u Evropi. Naftalan se svrstava u prirodne lekovite činioce koji se od davnina koriste u očuvanju zdravlja i sprečavanju bolesti, ali isto tako i u lečenju. Tako poznati svetski putnik Marko Polo daje jednu od prvih beleški o lekovitosti naftalana. Pronalazak naftalana i termomineralne vode omogućio je da se u Ivanić-Gradu izgradi savremeno lečilište, jedinstveno u Evropi i svetu, za lečenje kožnih i reumatskih bolesti, ali i za medicinsku rehabilitaciju.

foto: Promo

https://croatia.hr/hr-HR/dozivi-hrvatsku/Puna-zivota

(Promo tekst/Foto:Promo, Mario Žilec)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track