(FOTO, VIDEO) POTOP U SPLITU: Grad i kiša napravili haos, poplavljeni podrumi, a najgore je prošla zgrada  Fakulteta za fizičku kulturu
Foto: Čitalac 24sata.hr

VELIKO NEVREME

(FOTO, VIDEO) POTOP U SPLITU: Grad i kiša napravili haos, poplavljeni podrumi, a najgore je prošla zgrada Fakulteta za fizičku kulturu

Hrvatska -

Veliko nevreme praćeno kišom i gradom koje je u utorak pogodilo Split i u samo nekoliko minuta ga "potopilo" izazvalo je brojne poteškoće u saobraćaju, kao i poplave u prizemnim i podrumskim prostorima.

Grad je padao nekoliko minuta posle čega se tlo u Splitu zabelelo kao da je pao sneg. U Splitu je palo 27 litara po kvadratnom metru, a nešto manje i u brojnim okolnim opštinama i gradovima. Brojna vozila koja su se u tom trenutku našla na putu zaustavila su se dok ne prođe grad i bujica koja se stvarala na kolovozu.

Vatrogasci, pripadnici DVD- a Split i Javne vatrogasne stanice (JVP) bili su primorani da kasno popodne i tokom noći odgovaraju na brojne tehničke intervencije. Već danima vatrogasci ispumpavaju vodu i iz garaže nekadašnjeg Hotela Marjan na Dražancu koja je poplavila zbog velike kiše.

foto: Čitalac 24sata.hr

Najveće poplave zabeležene su u Lori, na Kmanu, Poljudu i Čulića dvorima gde je nivo vode išao od 20 do 40 centimetara zbog čega su vatrogasci celu noć bili na terenu. Na Poljudu su poplavljeni teretana i bazeni, u Šibenskoj ulici porodična kuća, a voda je prodrla i u Pomorsku policiju.

foto: Čitalac 24sata.hr

Split je u utorak veče pogodilo nevreme, a najgore je stradao Fakultet za fizičku kulturu u Teslinoj ulici. Voda je prodrla u prastaru zgradu, cevi su popucale, voda je šikljala iz zidova. Poplavljeni su podovi i oprema, a osoblje fakulteta se snalazilo kako je znalo.

"Ova zgrada je u Austrougarskoj bila konjušnica, a posle Drugog svetskog rata služila je kao stanica za otkup bilja. I do sada je bilo problema, ali sada je već opasno, i postoji mogućnost da se zgrada uruši. Nadam se da je svima jasno da ovaj fakultet mora da dobije adekvatan prostor za rad", rekao je Dražen Čular, prodekan za finansije i poslovni politiku splitskog KIF-a.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Čitalac 24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track