POSLANICI OPLELI PO KOLINDI ZBOG IZJAVA U ARGENTINI: MATIĆ Ona je hodajući skandal BAUK Bolje da nigde ne ide!
Foto: EPA

SKANDAL!

POSLANICI OPLELI PO KOLINDI ZBOG IZJAVA U ARGENTINI: MATIĆ Ona je hodajući skandal BAUK Bolje da nigde ne ide!

Hrvatska -

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović našla se na meti kritika u Hrvatskom saboru zbog izjava o Drugom svetskom ratu koje je dala tokom zvanične posete Argentini.

"Već je pomalo apsurdno komentisati predsedničine poteze. To je hodajući skandal, koji gde god se pojavi - ona pogleda oko sebe i izjavi šta joj je prikladno", rekao je poslanik SDP-a Predrag Matić i dodao da se stidi.

foto: Printscreen YouTube/IvanPernarTV

Predrag Matić

Kitarovićeva je u Buenos Ajresu rekla da su "posle Drugog svetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode, u kojem su mogli da ističu svoje domoljublje i opravdane zahteve za slobodom hrvatskog naroda i domovine". Istoričar Tvrtko Jakovina smesta je izjavio da je to skandalozna izjava, a onda je ustala i cela hrvatska javnost.

Matić je nabrojao neke Kolindine izjave i promene stavova i poručio da "od predsednice možete svašta da očekujete".

"Setimo se šta je govorila o fašizmu, antifašizmu, a kad je došla u Argentinu, onda je tamo pred ljudima koji nisu nikad bili u Hrvatskoj i koji kad pokažu na karti Hrvatsku zahvate i debeli deo BiH i Srbije, izjavila nešto za šta bi Angela Merkel u istom slučaju ili bila ekspresno smenjena ili bi završila u zatvoru. Setimo se Lisinskog, kada je govorila Srbima da je ona i njihova predsednica, a pre toga im je govorila da slobodno sele, da živimo u 'free country'. Mene je sramota što nam je to predsednica", sipao je Matić.

I šef kluba poslanika SDP-a Arsen Bauk oštro je osudio izjave svoje predsednice i podsetio da su u Argentini "isticanje prostora slobode i domoljublja imali i Ante Pavelić, Dinko Šakić, Ivo Rojnica, Branko Benzon i brojni drugi članovi ustaške emigracije".

foto: Printscreen YouTube/IvanPernarTV

Arsen Bauk

"Posle Drugog svetskog rata u Argentini su mnogi Nemci tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli da ističu svoje domoljublje i opravdane zahteve za slobodom nemačkog naroda i domovine. U toj reprezentaciji bili su, između ostalih, i Adolf Ajhman, Jozef Mengele... Da je to tokom neke svoje posete Buenos Ajresu izjavila Angela Merkel, u Nemačkoj bi se verovatno vodila rasprava da li da je, kad se vrati u zemlju, smeste u zatvor ili u neku drugu ustanovu", rekao je Bauk u Saboru.

Bauk je rekao i da predsednica Republike ima običaj da, kada ide u Pazin, onda se hvali bakom partizankom, kada ide u Argentinu, onda su oni koji su pobegli '45. i kasnije borci za slobodu i domoljublje, kada ode u Lisinski na Srpsko narodno vijeće, onda je ona njihova predsednica, a kada ode u Vukovar, onda Srbija i Hrvatska nisu prijateljske države.

"Ta vrsta političkog delovanja ostavlja itekakvu mrlju na verodostojnost predsednice Republike i bilo bi bolje da izabere svoj politički stav i da se njega drži i u Pazinu i u Vukovaru i u Lisinskom i u Buenos Ajresu. U suprotnom, mi ćemo svaki put kad ona negde ode morati da pogađamo šta će da kaže, pa onda moža bolje da nigde ne odlazi", poručio je on.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kolinda donela poklon Vukanu Vučiću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track