KOLINDA ODGOVORILA KRITIČARIMA: Samo zlonamerni mogu da vide veličanje totalitarnog režima
Foto: EPA

OSULI PALJBU PO PREDSEDNICI

KOLINDA ODGOVORILA KRITIČARIMA: Samo zlonamerni mogu da vide veličanje totalitarnog režima

Hrvatska -

Predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, odbacila je kao zlonamerna tumačenja njene izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima da su "posle Drugog svetskog rata mnogi Hrvati u Argentini našli prostor slobode u kome su mogli da svedoče svoje rodoljublje i ističu opravdane zahteve za slobodom hrvatskog naroda i domovine".

Grabar-Kitarović je odgovorila na kritike saborskih poslanika oko njenih izjava koje je poslednjih dana davala u Argentini.

"Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno, više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države.

foto: EPA

Samo zlonamerni mogu iz izjave Predsednice Hrvatske da vide veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Tužno je što se ni dan-danas ne priznaje žrtva mnogih iseljenika koji nisu smeli da izražavaju domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i nezavisnom Hrvatskom, a koji su za vreme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani", saopšteno je iz kabineta Grabar-Kitarović.

Arsen Bauk (SDP) je kritikujući nastup Grabar-Kitarović u Argentini rekao: "Da je Angela Merkel prilikom posete Buenos Ajresu kojim slučajem izjavila ono što je rekla hrvatska predsednica, danas bi u Nemačkoj raspravljali "hoće li je po povratku smestiti u zatvor ili neku drugu ustanovu".

Aludirao je na to da su "posle Drugog svetskog rata u Argentinu odlazili mahom nacisti, odnosno ustaška emigracija u našem slučaju", naveli su hrvatski mediji.

Kurir.rs/Fonet Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) O OVOME SU RAZGOVARALI VUČIĆ I MIČEL!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track