LOVAC NA NACISTE PONOVO ISPROZIVAO KOLINDU: Vaša izjava je smejurija!
Foto: Profimedia, AP

ZUROF JOŠ JEDNOM ODGOVORIO PREDSEDNICI

LOVAC NA NACISTE PONOVO ISPROZIVAO KOLINDU: Vaša izjava je smejurija!

Hrvatska -

Efraim Zurof, direktor jerusalimskog Centra "Simon Vizental", javnosti poznat kao lovac na naciste, nastavio je danas polemiku sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, poručivši da je njena konstatacija da on svojim stavovima nameće kolektivnu krivicu Hrvatima "smejurija".

"Nikada ne pričam negativno o svim Hrvatima, to bi bilo apsurdno. Jasno, ako vlada pogreši, osećam da s pravom mogu to da komentarišem", naveo je Zurof.

Saopštenje hrvatske predsednice, koja se nalazi u višednevnoj poseti Južnoj Americi, nazvao je smejurijom.

"Njeno saopštenje je smejurija, posebno s obzirom na to da sam jako oprezan i usmeravam svoje kritike samo prema onima koji su po mom mišljenju simpatizeri ustaškog režima i genocidne ideologije", naveo je Zurof.

foto: AP

Ova izjava Zurofa usledila je nakon što je Grabar-Kitarovićeva odgovorila na njegovo jučerašnje pismo u kome je rekao da je zgrožen njenim rečima su "brojni Hrvati 1945. u Argentini pronašli slobodu da šire svoje domoljublje".

Reagujući na to, Zurof je hrvatskoj predsednici poručio da je "zgrožen i da protestuje zbog njenih izjava tokom posete Argentini".

"Rekli ste da ste 'ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu'.

Ako je to tačno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobegli u Argentinu da bi izbegli kaznu i koji su delili sudbinu svog naroda tokom bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima", naveo je Zurof.

Takva izjava je, naveo je, "obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega", napisao je Zurof. Kitarović je odmah odgovorila Zurofu da je njegova poruka "zlonamerno" tumačenje.

foto: EPA

"Odbacujem vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", stoji u pismu Zurofu.

Ona je dodala da je reč o pokušaju Zurofa da nametne "kolektivnu stigmu Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, i da je to krajnje neprihvatljivo i za svaku osudu".

Inače, Argentina je poznata kao zemlja koja je neposredno posle Drugog svetskog rata pružila utočište brojnim nacističkim zločincima. Baš su tom rutom, kako je taj put nazvan, u Argentinu pobegli i brojni visoki službenici režima NDH na čelu s Antom Pavelićem.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track