AFP: Kolinda ČOKOLITGEJTOM zakiselila odnose Hrvatske i Srbije do nivoa neviđenog od rata 90-ih!
Foto: Profimedia

Loš ukus

AFP: Kolinda ČOKOLITGEJTOM zakiselila odnose Hrvatske i Srbije do nivoa neviđenog od rata 90-ih!

Hrvatska -

Skandalom sa srpskim čokoladicama, koje je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović podelila deci u Dubrovniku, bavi se danas i agencija AFP, koja kaže da je to ostavilo "loš ukus" u ustima između dva bivša neprijatelja, te da je ionako loše odnose "zakiselilo" do nivoa koji nije viđen od rata 1990.

"Čokolitgejt je počeo kada je hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović postila vrtić u Dubrovniku, gradu na hrvatskom delu Jadrana, i oduševljenoj deci podelila paketiće u kojima su se našle i čokoladice proizvedene u Srbiji", navodi AFP.

HAOS U HRVATSKOJ: Digli bunu jer je Kolinda deci u Dubrovniku delila srpske čokoladice i svoje slike

Ovaj "sladak gest" izazvao je veliki problem jer paketiće sa srpskim čokoladicama delila 6. decembra, kad se u Hrvatskoj obeležavala 25. godišnjica ključne borbe za, kako se navodi, odbranu opkoljenog Dubrovnika od srpskih snaga na početku rata na prostoru bivše Jugoslavije. Agencija podseća da se hrvatska predsednica dan kasnije javno izvinila i rekla da nije lično kontrolisala sadržaj paketa koji je podelila deci.

KOLINDI NE PRAŠTAJU SRPSKE ČOKOLADICE: Evo kako se sprdaju sa hrvatskom predsednicom na internetu!

"Bila sam veoma razočarana jer lično podržavam kamanju Kupujmo hrvatsko", preneo je AFP reči Kitarovićeve, uz napomenu da je takav njen poez izazvao veliki gnev u Srbiji. Potez Kitarovićeve, međutim, nije izazvao gnev samo u Srbiji.

Njena izjava naišla je i na kritike u Hrvatskoj, pa je tako saborski poslanik i predsednik SNV Milorad Pupovac takvo ponašanje nazvao neprimerenim i sramotnim, a profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović je rekao da je Kolinda Grabar Kitarović pokazala da uopšte nema talenta za politiku i diplomatiju, posebno ekonomsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track