AMERIKANCI UPOZORILI SVOJE GRAĐANE: U Hrvatskoj se čuvajte ugostitelja lopuža!
Foto: KURIR

oprezno u preznični provod

AMERIKANCI UPOZORILI SVOJE GRAĐANE: U Hrvatskoj se čuvajte ugostitelja lopuža!

Hrvatska -

ZAGREB - Stejt department nedavno je izdao alarm za područje EU upućen Amerikancima koji žele da putuju preko Atlantika. Povećan je rizik od terorističkih napada širom Evrope, a posebno u vreme božićnih praznika.

Ovo upozorenje ozbiljno trebaju da shvate i svi u regionu koji će se u vreme božićnih i novogodišnjih praznika uputiti u neku od evropskih metropola. Procenjuje se da će iz Hrvatske barem 200.000 ljudi putovat na zimovanja, ili koristiti aranžane s uključenim dočecima Nove godine u evropskim gradovima.

Kad je reč o Hrvatskoj kao božićno-novogodišnjoj destinaciji, Amerikanci su procenili, da je nivo bezbednosti viši nego u "staroj“ EU.Opasnosti od terorizma nema i Hrvatska nije na spisku zemalja gde bi američki, a i svi drugi turisti trebali da se osvrću oko sebe i izbegavaju javne skupove.

To, naravno, ne znači da opasnosti generalno nema. Ima je, ali je prilično specifična. Prvi rizik za turiste, navode Amerikanci su i dalje minirana područja, iako je rat završio davne 1995. godine, i to u istočnoj Slavoniji, Brodsko-posavskoj i Karlovačkoj županiji, i područjima na širem području Plitvica i Zadra.

ISTARSKI UGOSTITELJ PRIZNAO: Istina je, derem strane goste, ali to svi rade!

Minirana područja su dobro označena, podaci o tome mogu da se nađu i na internetu, a turistima se savetuje da se drže puteva i da se ne upuštaju u šetnje divljinom u delovima Hrvatske gde se ratovalo. Inače, američka je procena da bi proces razminiranja Hrvatske mogao biti dovršen 2018. godine.

Druga opasnost po američke goste su određeni ugostiteljski lokali zbog povećanog rizika od beskrupulozne pljačke. ne savetuje se ulaženje u klubove za muškarce, takozvane gentlemens clubs, jer postoji velika opasnost od višestruko naduvanih računa koji najčešće neodgovaraju uslugom i na kraju iznose nekoliko hiljada dolara, navodi se u upozorenju. Vlasnici tih lokala, osim toga, skloni su da pretnjama prisiljavaju goste na plaćanje astronomskog računa.

U takvim prostorima često rade žene koje su žrtve nasilja ili čak trgovine belim robljem. Nema sumnje da je ovo upozorenje rezultat više neprijatnih incidenata u hrvatskim noćnim klubovima u koje su bili uključeni strani gosti. Hrvatska je, eto, za razliku od EU, s obzirom na terorizam sigurna zemlja, a glavne se opasnosti mogu lako da se izbegnu šetnjom po asfaltu ili betonu i izbegavanjem noćnih klubova, piše Slobodna Dalmacija.

(Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja