BELO USIJANJE U SISKU: Građani ogorčeni zbog zatvaranja čuvene rafinerije nafte!
Foto: Printscreen Yt

Tresnuli im istinu u oči

BELO USIJANJE U SISKU: Građani ogorčeni zbog zatvaranja čuvene rafinerije nafte!

Hrvatska -

SISAK - Pošto je jutros hrvatsku, a posebice sisačku javnost uzdrmala izjava saborskog poslanika Tomislava Panenića da je gašenje Rafinerije nafte Sisak neminovno, oglasio se i ministar zaštite okoline i energetike Slaven Dobrović, koji je praktično potvrdio da će na tu čuvenu kompaniju biti stavljen katanac.

"Šta znači izgubiti rafinerije? Mi moramo da shvatimo da je celo društvo u tranziciji. Idemo u postfoslino društvo, konzumacija derivata se smanjuje, neminovno dolazi do toga da neki kapaciteti moraju da se ugase. Druga stvar je što ta tranzicija mora da se uradi tako da se vodi računa o radnim mestima, a tu brigu mora voditi država", kazao je ministar Dobrović i kasnije u izjavi za N1 rekao da se "razgovor o tome već događa - prvo na nivou vlade, a onda i s našim partnerom MOL-om".

Uskoro pod katanac: Rafinerija nafte u Sisku
Uskoro pod katanac: Rafinerija nafte u Sisku

Sisak je ostao u šoku.

"Prošla Vlada pala je zbog Ine, Most je preuzeo energetiku baš radi Ine, a sada orkestrirano preko Panenića i Dobrovića najavljuju njeno gašenje i oba Mostova zvaničnika ostavljaju utisak kao da se mire s tim, da je to gotova svršena stvar. E, neće ići samo tako, pitaćemo se i mi, radnici. Žalosno je da jedan ministar hrvatske Vlade tako govori. Ministar Dobrović treba da radi u korist budućnosti energetike i energetske samostalnosti Hrvatske, a ne da mi, radnici rafinerije Sisak, govorimo da je gašenje rafinerije u Sisku ubijanje energetske nezavisnosti Hrvatske", kaže za Jutarnji list Predrag Sekulić, koordinator Štaba za spas Rafinerije nafte u Sisku.

EKSKLUZIVNO: Hrvatska nafta ide na preradu u Srbiju, BiH i Mađarsku, na Sisak stavljaju katanac!

Sekulić kaže da sindikati u Rafineriji Sisak još nisu odlučili koji će potez povući posle izjava Mostovih funkcionera, ali da neće sedeti skrštenih ruku.

Zanimljivo je podsetiti na izjavu u predizbornoj kampanji, sredinom avgusta u Sisku, kada je Goran Marić, prvi na listi HDZ-a u 6. izbornoj jedinici i aktuelni ministar u Plenkovićevoj vladi, upitan o sudbini rafinerije nafte u Sisku rekao: "Kada dođemo na vlast, nikada nećemo dopustiti gašenje Rafinerije nafte u Sisku. U protivnom trebalo bi razmisliti da li možemo i dalje da se bavimo politikom."

HDZ je osvojio vlast.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track