PSIHOPATA ŠETA HRVATSKOM: Pacijent koji je upucao devojku pobegao sa psihijatrije pre 20 dana
Foto: Printscreen Novilist.hr

Porodica žrtve u panici

PSIHOPATA ŠETA HRVATSKOM: Pacijent koji je upucao devojku pobegao sa psihijatrije pre 20 dana

Hrvatska -

RIJEKA - Drago Babić (62) je u januaru 2009. pucao u glavu tada 19-godišnjoj Aniti Šalov, ali mu se za zločin nikada nije sudilo jer je proglašen "neuračunljivim"

Poslat je na lečenje u Psihijatrijsku bolnicu na Rabu, ali je 22. juna nestao iz bolnice i tada mu se gubi svaki trag. Porodica Šalov je u strahu i ogorčena na sistem koji je to dozvolio.

"Očajni smo, ljuti, na ivici smo nervnog sloma. Policija je došla da nas obavesti da je Drago Babić pobegao iz rapske Psihijatrijske bolnice. A znate kada je nestao? Pre dvadeset dana. Zato sam vas zvao, da upozorim sve institucije da sistem ne funkcioniše loše nego nikako. Nemamo zaštitu, nemamo povratnih informacija, a taj opasan čovek šeta slobodno. Pa zar ne mislite da bih i ja voleo da moja ćerka šeta Korzom, a ne da vegetira seddam godina", kaže Željko Šalov, otac Anite koju je Babić upucao na kućnom pragu u Sobolima početkom 2009. godine

'Nikada se Babić i ja u životu ne bismo sreli da nismo zajedno bili u ratu', rekao je Šalov o Babiću koji je očigledno osim PTSP-a bio nasilan, patološki ljubomorna osoba koja je oko sebe uvek videla neprijatelje.

"Taj čovjek se i pre šest godina posvađao sa komšijom i pokušao ga ga ubije, pa je pokušao da se otruje tabletama. Nije uspeo, spasili su ga i smestili na Rab. Pa kakva je to ustanova iz koje tek tako nestanu pacijenti, odšetaju iz bolničkog kruga, a govorili su nam da i on vegetira? A posle su ga videli kako kupuje kartu za trajekt. Kako je to moguće?', pita Šalov.

Prim.dr. Vesna Šendula Jengić, upravnica Psihijatrsijke bolnice, kaže da je Babić pacijent od 2012. godine u kontinuitetu. Bio je u tom vremenu smeštan na različitim odeljenjima, a u poslednje je vreme bio na zatvorenom odeljenju s mogućnošću izlaza unutar bolničkog kruga.

Išetao iz bolnice... Psihijatrijska bolnica Rab ( Foto bonicarab.hr)
Išetao iz bolnice... Psihijatrijska bolnica Rab ( Foto bonicarab.hr)

'U oveh četiri godine nikada nije napuštao bolnički krug, a ni Rab. Njegov nestanak uočen je odmah i od tog trenutka je pokrenuta potraga za njim. Istog časa obaveštena je rapska policija, PU primorsko-goranska, ali i Gorska služba spašavanja. Moram reći da ga je od trenutka kada je uočen njegov nestanak tražilo tridesetak zaposlenika ustanove', kaže upravnica.

" Ni posle sedam godina moja porodica nema mira, ne mogu da verujem da on mirno šeta", kaže na kraju ogorčeni otac.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track