BRITANSKI MEDIJI OPLELI PO HRVATSKOJ: Zarobljeni su u 90-im, ovde NEMA turizma
Foto: Profimedia/ Prinscreen The Telegraph

Daleko od idile na Jadranu

BRITANSKI MEDIJI OPLELI PO HRVATSKOJ: Zarobljeni su u 90-im, ovde NEMA turizma

Hrvatska -

Kao popularna turistička destinacija, Hrvatska je često zvezda velikih stranica koje hvale prirodne lepote, okolinu, smeštaj i uopšte sve što ima veze s turizmom.

No, britanski Telegraf je juče objavio članak koji je sušta suprotnost, a tako je i naslovljen: "Hrvatska kakvu vam ne pokazuju u turističkim brošurama".

Dopisnik britanskog lista iz Rovinja je krenuo prema Plitvicama autobusom.

"Kako smo se odmicali od obale, izgled sela je počeo da se menja. Svako sledeće selo izgledalo je sve negostoljubivije. Na kraju smo stigli do malog grada. Saobraćajna gužva učinila je vožnju sporom pa smo mogli da posmatramo okolinu", piše dopisnik Telegrafa.

"Mesto je izgledalo kao da je zarobljeno u devedesetima. Betonske sive kuće se urušavaju - snažan kontrast rovinjskom mozaiku zgrada raznih boja", piše autor članka.

"Mnoge kuće na ulici išarane su rupama od metaka", piše britanski gost koji dodaje da je u jednoj ulici video ostatke uništenog tenka.

"Brutalan podsetnik na hrvatsku istoriju. Tenk se raspadao, baš kao i grad u koji sam došao", dodaje.

"Iza sebe sam čuo šapat: 'Ovde nema turizma'. Okrenuo sam se i video starijeg čoveka s belom bradom kako zuri u mene. 'Nikad se nisu oporavili od rata. Ovo je Hrvatska koju mnogi ne vide'", reči su drugog putnika iz autobusa, prenosi britanski novinar.

"Ovo je daleko od hrvatske idile na Jadranu", stoji u članku u kojem se autor ne može da se načudi koliko kontrasta ima u tako malo prostora. Na samo par sati vožnje od idiličnog Rovinja krije se jedna sasvim druga Hrvatska.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Biografija Alojzija Stepinca

(index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track