BURA U SABORU: Dvoje ustaša u timu premijera Hrvatske
Foto: AP

Promovisana nova vlada Hrvatske

BURA U SABORU: Dvoje ustaša u timu premijera Hrvatske

Hrvatska -
Sporni Predsednik vlade Tihomir Tim Orešković predstavio kabinet, a izbor Zlatka Hasanbegovića i Mije Crnoje izazvao veliko negodovanje

ZAGREB - Tihomir Tim Orešković, koji je sinoć izabran za novog premijera Hrvatske, u raspravi koja je prethodila glasanju u Saboru žestoko je iskritikovan zbog postavljanja Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture i Mije Crnoja na čelo resora branitelja.Ova dvojica ministara doneće novoj vladi epitet ustaške.Mnogo replikaOrešković je prvi premijer Hrvatske koji je program u Saboru predstavio putem Pauer pointa. Međutim, njegovo polusatno izlaganje nije izazvalo oduševljenje, već je izazvalo 11 replika. Najviše mu je zamereno što ne odgovora na postavljena pitanja u replikama i debati, a neki zastupnici opozicije su ga čak pitali razume li ono što oni govore.- Od Hasanbegovićeve politike zavisi hoće li Hrvatska dobiti ministarstvo kulture ili ministarstvo propagande i revizije istorije. Zbog njegovih izjava i Franjo Tuđman bi se okrenuo u grobu - rekao je Milorad Pupovac, potpredsednik SDSS.Hasanbegović je istoričar koji je pažnju javnosti privukao kad je postao član Počasnog blajburškog voda, rekavši da je „seme savremene Hrvatske, koja je stvorena devedesetih, posejano u Blajburgu“.Zastupnik SDP Nenad Stazić, govoreći o Hasanbegoviću, predložio je mandataru da tu kandidaturu povuče.- Ne treba vašoj vladi pridev ustaška. Drugi problem je Crnoja, koji je tražio izradu registara o agresorima i nacionalnim izdajnicima. To je vrlo opasna pretnja. Ako se to ostvari, crno nam se piše - rekao je on.Ideološki linčZlatko Hasanbegović je rekao da su napadi na njega ideološki linč.- Jedino relevantno pitanje je program vlade i mog resora. Nema nikakvog mog stava o antifašizmu, već odnosu prema jugoslovenskom totalitarističkom nasleđu. I Staljin, i Tito, i Pol Pot, i Paton bili su antifašisti - rekao je.Protiv Hasanbegovića pobunila se i nevladina organizacija „112“, koja je protestovala ispred Sabora i ispratila ga uzvicima „Gebels“.Za Oreškovićevu vladu glasala su 83 poslanika, protiv 61, dok je pet bilo uzdržano.

Blamaža 1OREŠKOVIĆ NE ZNA REJTING SVOJE ZEMLJEHrvatski mandatar Tihomir Orešković rekao je u Saboru, prilikom predstavljanja svog programa, da je Hrvatska na 64. mestu od 189 na Duing biznis listi, a da bi trebalo da bude bar u top 50, na šta mu je zastupnik Goran Beus Rajhemberg replicirao da je zvanični Zagreb već među prvih 50. Kako je preneo zagrebački portal index.hr, Hrvatska je u najnovijem izveštaju Svetske banke „Duing biznis 2016“, prema novoj metodologiji, po uslovima poslovanja zauzela 40. mesto među ukupno 189 zemalja sveta

Blamaža 2KARAMARKO KRITIKUJE NA FEJSBUKU

Predsednik HDZ i budući potpredsednik vlade Tomislav Karamarko pisao je komentare na Fejsbuku.- Teško je verovati o čemu celo jutro raspravljaju u Saboru. Nakon četiri godine propadanja, zastupnici SDP raspravljaju o fašizmu i antifašizmu kao da je to najvažnije pitanje. Sabor pretvaraju u teatar. Tu predstavu smo gledali četiri godine - napisao je on na Fejsbuku.

Blamaža 3GLAVAŠ POKAZAO SREDNJI PRST

Branimir Glavaš je, ulazeći u Sabor, aktivistima organizacije „112“ pokazao srednji prst.- Pokazao sam im srednji prst jer su pisali desetine saopštenja protiv mene, uticali na pravosuđe i učinili da godinama ležim u zatvoru. Eto zato sam im pokazao srednji prst - rekao je Glavaš, osuđeni ratni zločinac, poznat i kao „slavonski krvnik“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja