DA LI JE OVAJ ČOVEK MOĆNIJI OD KOLINDE: Predsednica Hrvatske potpislala njegovu smenu, međutim...
Foto: Profimedia, PS SOA

Neizvesna smena šefa hrvatske tajne službe

DA LI JE OVAJ ČOVEK MOĆNIJI OD KOLINDE: Predsednica Hrvatske potpislala njegovu smenu, međutim...

Hrvatska -
ZAGREB - Sudeći prema poslednjim izjavama hrvatskih zvaničnika i rasprave u zastupničkim klubovima Sabora, slučaj smene šefa tajne službe Dragana Lozančića se komplikuje s obzirom na to da je predsednica Kolinda Grabar Kitarović danas ponovila da ostaje pri svojoj odluci.

"Izgubila sam poverenje u Lozančića", rekla je predsednica Kitarović novinarima na tribini o razvoju i gradnji zelene energije.

Grabar Kitarović, međutim, nije želela da iznosi razlog zbog kojeg je izgubila to poverenje, iako su mediji raniji pisali da se to dogodilo zato što je šef tajne službe nije obavestio da kontaktira sa Zdravkom Mamićem koji je bio pod bezbednosnim nadzorom. "Reč je o nacionalnoj sigurnosti", rekla je Grabar Kitarović kao razlog zašto ne može reći zašto je smenila Lozančiha.

"Pokrenula sam taj postupak u skladu sa zakonom. Ništa to neće promeniti. O razlozima ne mogu govoriti zbog nacionalne sigurnosti, ali i pre izbora sam govorila da sam nezadovoljna radom službi. Premijer ima pravo da ispita, razmisli, informira se da donese odluku."

Svoj supotpis na odluku o smeni šefa SOA još nije stavio premijer Tihomir Orešković, koji je ranije danas izjavio da će pre nego to učini dobro proceniti. Orešković je ustvrdio da ga predsednica Hrvatske svojom odlukom nije dovela pred svršen čin, kako to smatra deo javnosti i dodao da je ona zapravo samo pokrenula inicijativu, a da će odluku doneti zajedno.

U izjavi za Hrvatski radio, premijer uverava da su predsednica Kitarović i on partneri, te da su im ciljevi zajednički - bolja budućnost Hrvatske.

Odluka o smeni Lozančića, koju je bez potpisa Oreškovića, donela prošle sedmice predsednica izazvala je burna reagovanja u hrvatskoj javnosti, a stručnjaci poput uglednog hrvatskog advokata Anta Nobila su ocenili da je takva jednostrano doneta odluka, suprotna zakonu, da ju je Grabar Kitarović donela ishitreno i da smena Lozančića znači "tempiranu bombu".

Smena Loznačića tempirana bomba... Advokat Anto Nobilo (Foto: Printskrin Jutjub)
Smena Loznačića tempirana bomba... Advokat Anto Nobilo (Foto: Printskrin Jutjub)

Potpredednik vlade i lider nezavisne liste Most Božo Petrov ranije je rekao da je razgovarao sa Lozančićem i da ne vidi nijedan razlog za njegovu smenu.

Zastupnica te liste u hrvatskom Saboru Strenja Linić je kazala da Most ne podržava smenu prvog čoveka SOA pre nego ga sasluša prlamentarni odbor. Bivši član te liste i zastupnik Drago Prgomet je aktuelnu situaciju nazvao "političkim teatrom apsurda", koji, kako je upozorio, može završiti i političkim haosom.

Iako je premijer Tihomir Orešković ranije jutros rekao da će odluku o Lozančiću doneti polako, te da ne smatra da ga je predsednica "stavila pred svršen čin" svojom odlukom od prošle sedmice, Prgomet je, kako prenose hrvatski mediji, rekao i da je "u ovojj igri prestola" Orešković "najveći gubitnik".

Neinformisanost javnosti i zastupnika o tom slučaju je nedopustiva, kaže Prgomet istakavši je istina bitna, te da ovakvi postupci nanose štetu obaveštajnim službama.

(Foto: Printskrin/Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track