(FOTO) DRAMA U ZAGREBAČKOJ BOLNICI: Šta da radimo? Ubiće nas struja!
Foto: Printscreen Jutarnji.hr

SKANDAL

(FOTO) DRAMA U ZAGREBAČKOJ BOLNICI: Šta da radimo? Ubiće nas struja!

Hrvatska -

ZAGREB - Jedan je iza ponoći u zgradi zagrebačke bolnice Merkur je mrak. U punom je pogonu samo lekarski tim u dvorani za transplantacije. Lekare izvode hitnu transplantaciju bubrega i za taj tim već rutinska operacija prolazi mirno, a pacijent je stabilno, a onda, nai samom kraju operacije, počinje haos.

- Kakva je ovo voda na podu, odakle navire - pita hirurg.Svi su u čudu. Negde je pukla cev.- Šta da radimo? Ubiće nas struja, pazite da ne dođe u dodir s medicinskim uređajima - nervozno se pokušavaju prilagoditi.

Sestre po podu počinju da bacaju zelene bolničke čarave, donose nove krpe. Treba zaštititi medicinske aparate i spašavati se od doticanja vode sa strujom.Operacija ne može da se prekine! Treba spasavati pacijentkinju, ali i zaustaviti bujicu vode koja ulazi u hiruršku salu. Nitko nije očekivao postavljanje brana usred bolnice, i to tokom operacije. Nervoza je već poprilična.

- Brzo, neka neko ode po francuski ključ - kaže lekar, a asistent odmah kreće.

Njih dvojica su jedini muškarci u timu i jedini imaju dovoljno snage da zavrnu ventil. Mladi hirurg u samo par sekundi postaje i vodoinstalater. Anesteziolog negde pronalazi gumene čizme i navlači ih. Dok je zavrtao ventil, asistent je isekao ruku. Morao da sterilizuje ranu kako bi se vratio na svoje radno mesto. Problemi se gomilaju.Uspešno privode kraju operaciju, pacijentkinja: Sada treba pokupiti vodu iz operacione sale. Sredstva se više ne biraju.

Poslužila je čak i sisaljka kojom se usisava krv iz utrobe pacijenta. Ovako je pre dva dana izgledala dramatična noćna transplantacija bubrega u KB-u Merkur, koja je počela kao rutinska, a zbog loših uslova u operacionoj sali umalo se nije pretvorila u tragediju.

Ne treba ni podsećati koliko je za pacijenta važno da je sve oko njega sterilno, jer ulazak bakterije u organizam može biti poguban.

No, sreća je ovaj put bila na strani pacijentkinje, ali i celog tima koji je mogao da doživi strujni udar. Pribranost i stručnost su bili presudni. Međutim zabrinjava što ovo nije jedini haotična situacija u sali. Lekari rade u uslovima koji nisu dostojni posla koji obavljaju, ali ni svih nas ostalih koji se mogu naći na tom stolu. Naime u bolnici Merkuru kao e saznaje radi se u operacionim salama koje ni u ludilu ne bi prošle inspekciju.

- Da inspekcija prođe ovuda, bilo bi svega. Vrlo je teško održavati ih sterilnima, što lekare ometa u obavljanju posla - kažu u bolnici. Dodaju kako se osećaju loše jer bi, s obzirom na posao koji rade, trebali da imati bolje uslove za rad.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track