DRAMATIČNO NA HRVATSKO-SRPSKOJ GRANICI: Promrzle izbeglice čekaju po vetru i kiši, deca sede u blatu
Foto: Reuters

Napetost

DRAMATIČNO NA HRVATSKO-SRPSKOJ GRANICI: Promrzle izbeglice čekaju po vetru i kiši, deca sede u blatu

Hrvatska -
Prehlađeni i umorni migranti viču "Otvorite vrata, otvorite vrata", pošto su prošlu noć bili prisiljeni da provedu na hladnoći

ZAGREB - Odluke Slovenije i Austrije da više ne primaju izbeglice pojačale su tenzije na hrvatsko-srpskoj granici gde čeka pedesetak autobusa sa više od hiljadu ljudi, javljaju hrvatski mediji.

Hrvatska policija blokirala je juče prolaz desetinama izbeglica koje su pokušale da uđu u Hrvatsku iz Srbije da bi nastavili put ka Zapadnoj Evropi novom rutom kroz Sloveniju, pošto je Mađarska zatvorila granični prelaz sa Hrvatskom. Izbeglice su naišle i na hrvatsku policiju u poljima kukuruza na granici između Srbije i Hrvatske koje su koristili za za nelegalni ulazak u Hrvatsku od sredine septembra.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Među izbeglicama je počela da raste napetost kada se policija rasporedila i zaustavila ih. Humanitarne organizacije zabrinute su zbog potencijalnog zastoja i činjenica da bi zbog njega izbeglice mogle ostati na milost i nemilost hladnoći, vetru i kiši.

Hrvatska policija zadržava izbeglice da uđu u zemlju, jer su joj kapaciteti puni. U blizini nema policije da održava red, a prehlađene i umorne izbeglice viču "Otvorite vrata, otvorite vrata", pošto su prošlu noć bili prisiljeni da čekaju na hladnoći i kiši, promrzli, premoreni i prestrašeni.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na hrvatsko-srpskoj granici nalazi se nekoliko hiljada izbeglica. Kasno sinoć u saopštenju za javnost slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova prenelo je da je austrijska resorna ministarka u telefonskom razgovoru kazala slovenačkoj koleginici Vesni Gjerkeš Žnidar da ne primaju nove izbeglice.

Međutim, slovenački mediji prenose rano jutros vest austrijske agencije APA u kojoj se navodi da Austrija nije u potpunosti obustavila prijem izbeglica iz Slovenije, nego da se prijem izbeglica ne može povećati i da će ga zadržati na dosadašnjem nivou.

Foto: AP
Foto: AP

Od početka migrantske krize na područje Hrvatske ušlo je 197.376 migranata, a od ponoći do danas u 9 sati stiglo je njih 196, prenosi hrvatski MUP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track