FORIN POLISI: U hrvatskoj vladi sedi vatreni fašista
Foto: Beta/Dario Grizelj 5 2 2016

Desnica na vlasti

FORIN POLISI: U hrvatskoj vladi sedi vatreni fašista

Hrvatska -

U novoj hrvatskoj vladi sedi vatreni fašista Zlatko Hasanbegović prema kojem "desničari na vlasti u Mađarskoj i Poljskoj deluju kao mlakonje", a hrvatska blokada otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije o ulasku u EU predstavlja "jačanja mišića na starom neprijatelju", piše ugledni američki časopis Forin polisi u onlajn izdanju.

U tekstu "Hrvatska krajnja desnica koristi prošlost kao oružje", autor Paul Hokenos razlika u odnosu na druge dve zemlje leži i u tome što su se hrvatski nacionalisti okrenuli prvo kulturi, ali njihov cilj je da "postave temelje za mogući napad na liberalnu demokraciju u zemlji.

Hokenos dodaje da Hasanbegović nije napravio ništa da ublaži svoj radikalizam, oduzeo je novac nezavisnim medijima i podržao film Jakova Sedlara koji negira zločine u Jasenovcu. U tekstu se pominju i smene na HRT, fizički napad na Antu Tomića i odgovor Ministarstva kulture na taj zločin - "da pripazi šta piše".

Jasenovac, Foto: Profimedia
Jasenovac, Foto: Profimedia

Autor ističe kako je Hasanbegović u mladosti bio povezan s radikalnim grupama i navodi da on pripada onoj grupi koja se zalaže za aneksiju cele BiH Hrvatskoj kao što je bilo u doba ustaškog režima. Takođe naglašava da je HDZ, nakon perioda modernizacije u prvoj deceniji ovog veka opet skrenuo oštro udesno prigrlivši mnoge ekstremističke stranke tako da sada krajnja desnica bez problema može na ulice Zagreba izvesti oko 5.000 ljudi koji će uzvikivati "Za dom spremni".

Hrvatsku blokadu otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije o ulasku u EU stavlja u kontekst "jačanja mišića na starom neprijatelju", piše Hokenos.

On zaključuje tekst rečima: "Hrvatska desnica možda zasad nema snagu da sledi Mađarsku i Poljsku u meri u kojoj bi htela. Upravo je zato kulturni rat Hasanbegovića i krajnje desnice još i zloslutniji. Oni pripremaju teren za budućnost", prenosi Jutarnji list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track