HRVATSKI SVEŠTENIK VANDAL: Sunčani sat star 2000 godina izbušio i iskoristio kao postolje za krst!
Foto: Printscreen Jutarnji.hr

TREBALO MU POSTOLJE

HRVATSKI SVEŠTENIK VANDAL: Sunčani sat star 2000 godina izbušio i iskoristio kao postolje za krst!

Hrvatska -
DUGA RESA - Sunčani sat koji su stari Rimljani prije 2000 godina isklesali iz kamena i postavili ga uz put u Mrežničkim Poljicima nedaleko od Duge Rese, sveštenik Milan Pavlek izbušio i iskoristio kao postolje za krst na ulazu u crkvu Svetog Petra Apostola, koju vodi u susednom naselju, Svetom Petru Mrežničkom

On se ovim (zlo)delom pohvalio i na Fejsbuk stranici županije. Informacija se ubrzo proširila i izazvala zgražanje meštana. Ministarstvo kulture u Karlovcu od sveštenika je zatražilo da odmah ukloni krst.

To je juče i urađeno, a rupe u sunčanom satu zakrpili su betonom. Uprkos tome, na spomeniku su nastala trajna oštećenja. Sunčani sat ostavili su u crkvenom dvorištu i ne zna što će s njime biti jer ga uvređeni župnik više ne želi. Iako je ideja da vredan artefakt iskoristi za postolje bila njegova, on na kraju odogovornost prebacio na svoje župljane.

Foto Printscreen 24sata.hr/Radio Mrežnica
Foto Printscreen 24sata.hr/Radio Mrežnica

"Nema smisla da bilo što govorim, to su gluposti i besmislice, ta je stvar rešena. Ne, ne, nisam to ja, ja s time nemam ništa i nikakve veze. Sve je to rešeno. I gotovo - rekao je uvređeni pop Milan Pavlek, i dodao da je to bio samo oštećeni i ruinirani kamen koji uopšte nije izgledao kao sunčani sat.

Da nije imao pojma o čemu je reč, je prilično nemoguće jer je Sveti Petar Mrežnički, mesto u kom služi kao sveštenik, poznat kao nalazište vrednih artefakata iz rimskog doba. Bojni dokazi za to postoje u krugu crkve, kao i u obližnjoj Mrežnici, gde se vide oblici pravilnih zidina. Sunčani satovi postavljani su uz prometnice radi lakšeg snalaženja. U krugu crkve i danas je poklopac s rimskog sarkofaga.

Foto printscreen jutarnji.hr/Robert Fajt/EPH

Članovi Pastoralnog veća potvrdili su da je na postavljanju krsta na sunčani sat insistirao upravo sveštenik. Tvrde da su ga čak upozoravali da tako nešto ne bi bilo u redu s obzirom na istorisku vrednost kamena, međutim, sve molbe da to ne radi, tvrde nam sagovornici Jutarnjeg lista, glatko je odbio.

(jutarnji .hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track