KITAROVIĆEVA: Tito vas lagao pričom o lepom životu, danas u Hrvatskoj bolje nego u Jugoslaviji
Foto: AP

Poređenje

KITAROVIĆEVA: Tito vas lagao pričom o lepom životu, danas u Hrvatskoj bolje nego u Jugoslaviji

Hrvatska -

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da se u Hrvatskoj danas mnogo bolje živi nego u bivšoj Jugoslaviji i da svim jugonostalgičarima preporučuje da se na jedan dan vrate u te dane kako bi uvideli koje bi im sve slobode bile ukinute

Kitarović je izjavila da su Hrvati svoju državu sanjali hiljadu godina - prvo pod Habsburzima, onda u Kraljevini Jugoslaviji, pa nakon Drugoga svetskog rata pod, kako je rekla, nametnutom vlašću komunista.

Grabar-Kitarović je rekla kako su sa Franjom Tuđmanom 1992. Hrvati konačno ostvarili san i da su sad slobodni.

"Hrvatskoj danas ide mnogo bolje! Susrećem stalno ljude koji su nostalgični prema Jugoslaviji. Uvek im predložim da na jedan dan vratimo Jugoslaviju, pa da vide koje bi se sve slobode ukinule, a u kojima u današnjoj Hrvatskoj mogu uživati", rekla je hrvatska predsednica.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ona je kao primere lošeg života za vreme Jugoslavije navela vožnju na par-nepar, nemogućnost slobodnog napuštanja zemlje i nestašice nekih proizvoda.

HRVATSKI PORTAL PROZVAO KOLINDU Skandal! Nije došla dalje od ograde Bele kuće! Ovako je Tito radio

"Jugoslavija je bila utopija. Josip Broz Tito, komunisti i tadašnji mediji uveravali su ljude da je život divan kod nas. Svako je imao platu, nezavisno o tome da li je radio ili ne", rekla je Grabar Kitarović i dodala da se “u Jugoslaviji novac trošio na megalomanske projekte kojima je trebalo da se uveri svet da je ona industrijska država”.

Tvrdi da nacionalizam nije iskopao grob Jugoslaviji.

"On je bio tek katalizator. Mi Hrvati i Slovenci smo hteli bolji život, jer smo deo zapadnog sveta i hteli smo slobodno raspolagati novcem koji stvaramo", rekla je hrvatska predsednica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track