HAFINGTON POST: Ono što se događa u Hrvatskoj je uznemirujuće!
Foto: Printscreen N1

Zabrinuti

HAFINGTON POST: Ono što se događa u Hrvatskoj je uznemirujuće!

Hrvatska -
Ono što se događa u Hrvatskoj u vezi sa formiranjem nove Vlade uznemirujuće je iz demokratske i evropske perspektive, piše američki informativni veb-sajt Hafington post

Poslije Poljske i Mađarske, Hrvatska je još jedna članica EU koja je zabrazdila u radikalnu desnicu. U novoj hrvatskoj Vladi ima ministra sklonih revizionizmu i fundamentalizmu.

Posle izbora koji su doneli izjednačene rezultate leve i desne opcije i dužih postizbornih pregovora, desnica je napravila koalicijuju sa MOST-om, koji je pokušao da se predstavi kao opcija bliža centru, ali je blizak radikalnom verskom miljeu, piše u tekstu."Hafington post" ukazuje na novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji "savršeno oslikava ovu radikalnu koaliciju". Za njega je istorija Drugog svetskog rata "hipoteza" koju su diktirali pobednici, a on sam skloniji je poraženoj strani, navodi autorka teksta Karolin Fure.

Zlatko Hasanbegović, hrvatski ministar kulture
Zlatko Hasanbegović, hrvatski ministar kulture

Ona podseća na njegovu sliku u ustaškoj uniformi i dodaje da je Hasanbegović bio član neoustaške grupacije. Fureova navodi da je Hasanbegović kao istoričar dosta pisao o projektu udruživanja muslimana i pronacistički nastrojenih katolika protiv zajedničkih neprijatelja.

On je izjavio je da su oni koji govore o islamofašizmu deo moćnog jevrejskog lobija čiji je cilj nanošenje štete percepciji koja postoji o muslimanima. U tekstu u "Hafington postu" navodi se da je novi hrvatski ministar kulture bošnjački musliman, što ga ne sprečava da ima zajedničke opsesije sa radikalnim katolicima i ukazuje na protivljenje homoseksualnom braku.

Fureova navodi da je i savetnik premijera Tihomira Oreškovića takođe član grupe "Opus dei", kojoj je bliska čitava Vlada. Taj savetnik je, kako se navodi, takođe vodio kampanju protiv homoseksualnog braka.

"Najluđa stvar u čitavoj priči je put samog premijera, koji je izronio ni od kuda. Službeno ne pripada niti jednoj stranci, nije bio na izborima. Jedva govori hrvatski, sa snažnim kanadskim naglaskom. Dolazi iz kanadske dijaspore, prethodno je bio vezan uz farmaceutsku industriju. Potpuno neočekivano taj prividno neutralni čovek, katolički orijentisan, postao je premijer. Makar na papiru", piše američki list.

 Tomislav Karamarko, predsednik Hrvatske demokratske zajednice
Tomislav Karamarko, predsednik Hrvatske demokratske zajednice

Stvarni šef te čudne koalicije zapravo je Tomislav Karamarko, predsednik Hrvatske demokratske zajednice, koji je nepopularan i radikalan, ali podržava ministra kulture, svog štićenika, dodaje "Hafington post". U tekstu se napominje da Karamarko slavi što je Vlada napokon sastavljena od onih "koji se znaju prekrstiti". To je terminologija koja se u doba ustaštva koristila za stigmatizovanje konvertita (pravoslavaca ili Jevreja) koji su emigrirali da bi izbegli smrt.

Iako građani nisu glasali za ovakvu opciju, ova bi članica EU mogla zakoračiti korak nazad, zaključuje se u tekstu.

(glas srppske)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track