HAKERI NAPALI KOMPJUTER BIVŠEG HRVATSKOG MINISTRA: On tvrdi da ni jedna važna informacija nije uzeta
Foto: Reuters 19 Okt 2016

Sajber kriminal

HAKERI NAPALI KOMPJUTER BIVŠEG HRVATSKOG MINISTRA: On tvrdi da ni jedna važna informacija nije uzeta

Hrvatska -

Na kompjuterski sistem hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova izvršen je za vreme prethodne vlade hakerski napad, ali nijedna strateška informacija za Hrvatsku nije kompromitovana, rekao je u petak hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir.

"Napad se nije dogodio za vreme ove vlade, nego se radi o hakerskom napadu za vreme ministra Mire Kovača", rekao je Sstir za Hinu.

Na pitanje jesu li tačni medijski navodi da hakeri nisu uspeli da dođu do važnijih dokumenata nego samo do manje važnih beleški, Štir je odgovorio da prema izveštaju koji je dobio "nijedna informacija od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku nije kompromitovana".

Štir je rekao da je naložio dodatne mere "za bezbednosnu zaštitu" informacionog sistema ministarstva kako bi se ovakvi upadi sprečili.

Hina prenosi da "Jutarnji list" u svom onlajn izdanju piše da se napad dogodio u poslednjih 30-tak dana, što bi značilo za vreme aktuelne vlade Andreja Plenkovića.

Štir kaže da se "ne može spekulisati" zašto "Jutarnji list" hakerski napad smešta u vreme ove vlade, koja je potvrđena u Hrvatskom saboru 19. oktobra, a ne prethodne kada se stvarno dogodio.

Zagrebački list navodi da se ne zna ko stoji iza napada, ali da deo sagovornika sumnja da je reč o napadu ruskih hakera, kao i da napad nema veze s nedavnom posetom hrvatskog premijera Plenkovića Ukrajini, koju je rusko Ministarstvo spoljnih poslova zamerilo predsedniku hrvatske vlade.

Hina navodi da Štir to komentariše pitanjem kako bi hakerski napad mogao da ima veze s Plenkovićevom posetom Ukrajini kada u doba kada se napad dogodio Plenković uopšte nije bio premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track