(VIDEO) HAOS U HRVATSKOJ: KARAMARKO HDZ danas pokreće opoziv premijera Oreškovića!
Foto: Beta

Kriza vlade

(VIDEO) HAOS U HRVATSKOJ: KARAMARKO HDZ danas pokreće opoziv premijera Oreškovića!

Hrvatska -

Prvi potpredsednik Vlade Hrvatske i lider HDZ Tomislav Karamarko kaže da je njegova partija spremna i za nove izbore, ali da je to poslednja opcija jer bi se tako izgubilo šest meseci.

UŽIVO! Tomislav Karamarko o potezima na koje se odlučio HDZ u velikoj hrvatskoj krizi vlasti.

Posted by 24sata on Tuesday, June 7, 2016

11:00 - Na pitanje da li imaju "dovoljno ruku" za opoziv, Karamarko je odgovorio potvrdno i dodao da je i SDP dobrodošao da glasa za opoziv premijera.

"Ako se ne radi dobro, svi koji su svesni te činjenice su dobrodošli ako žele promenu na bolje", rekao je Karamarko.

Tomislav Karamarko: I SDP je dobrodošao da glasa za opoziv premijera (Foto: Printscreen FB)
Tomislav Karamarko: I SDP je dobrodošao da glasa za opoziv premijera (Foto: Printscreen FB)

10:55 - "Ovo što sve izgovaram nije lako izgovoriti, ali posle puno razmišljanja i razgovora prevladalo je ovo mišljenje. Ne možemo dopustiti da nam pada kreditni rejting jer se potpredsednik Vlade ne slaže s ministrom. Hrvatska mora biti čvrsta."

10:53 - "Nisam spreman da se pomirim sa daljnjim ucenjivanjem HDZ samo zbog toga jer imate 'zlatnu deonicu'. Reforme se mogu provesti sa novim, svežim ljudima. Nedopustivo je da naše kolege iz Mosta s druge strane stavljaju kadrove koji u četiri godine nisu napravili ništa", odgovorio je Karamarko na pitanje novinara.

Karamarko: Nećemo da učestvujemo u ovoj lakrdiji (Foto: Beta)
Karamarko: Nećemo da učestvujemo u ovoj lakrdiji (Foto: Beta)

10:51 - "Da premijer traži odlazak iz Vlade dvojice čelnika najvećih stranaka, a na njima počiva njegov legitimitet, to nije dobro. Mi ne želimo da budemo pajaci u ovoj lošoj priči. Stoga pokrećemo postupak opoziva premijera jer moramo krenuti dalje", zaključio je Karamarko.

10:50 - "Mi, kao najveća stranka u Saboru, koja nosi ovu Vladu, moramo da insistiramo da se sprovede naš prpgram, što nije slučaj. Hrvatska nema vremena za prepucavanja i loše odnose koji trenutno dominiraju. U situaciji kakva jeste, rad Vlade kakav bi trebalo da bude više nije moguć. Želimo ovim šokom sve da trgnemo i pokažemo da su interesi države iznad svega."

Tomislav Karamarko: HDZ pokreće poziv opoziva premijera Oreškovića (Foto: Printscreen)
Tomislav Karamarko: HDZ pokreće poziv opoziva premijera Oreškovića (Foto: Printscreen)

10:48 - "Najsrdačnije sve pozdravljam. Dužan sam da vas obavestim da HDZ pokreće postupak opoziva premijera Oreškovića. Evidentno je da je Vlada disfunkcionalna u mnogim elementima", rekao je Karamarko.

Vrh vladajuće partije HDZ okupio se u sedištu stranke u Zagrebu i njihov predsednik Tomislav Karamarko, inače prvi potpredsednik Vlade, upravo je započeo konferenciju za novinare.

10:15 - Pre Karamarkove konferencije za novinare, nešto pre devet, počeo je sastanak užeg kabineta Vlade koji je ubrzo napustio je jedini prisutni HDZ-ov ministar - Miro Kovač, koji je izašao na zadnja vrata! Pre njega, zgradu Vlad u žurbi je napustio Domagoj Ivan Milošević, novi glavni sekretar HDZ, koji je novinarima dobacio "nisam kandidat za mandatara posle Tihomira Oreškovića".

Sednici prisustvuju Mostovci Božo Petrov, Vlaho Orepić i Davor Romić.

Premijer Tihomir Orešković ne namerava da podnese ostavku i za to traži podršku Evropske narodne partije. Sada je sasvim izvesno da Orešković ne namerava da podnese ostavku, a kako tvrde u njegovom kabinetu premijer ne odustaje da se pozicija potpredsednika vlade odu i Karamarko i Petrov. Premijer smatra, preneli su ranije hrvatski mediji, da bi se time rešio problem krize vlasti. U premijerovom kabinetu, preneo je zagrebački Jutarnji list, veruju da će se u HDZ stvoriti kritična masa koja će uspeti da nagovori Karamarka da sam odstupi, da usput s njime ode i Petrov te da se na taj način izbegne i glasanje o nepoverenju prvom potpredsedniku, ali i glasanje o poverenju Oreškoviću, a samim tim i vladi u celini.

O ostavci ne razmišlja ni potpredsednik vladei šef Mosta, manje članice vladajuće koalicije, Božo Petrov, koji ne očekuje ni nove izbore. Tomislav Karamarko, šef vladajuće stranke, najmanje razmišlja o ostavci.

Karamarkovom zahtevu podršku će, kako je najavljeno, dati najuticajnija opoziciona SDP bivšeg premijera Zorana Milanovića. Nije isključena ni mogućnost da HDZ, odnosno predsednik Sabora Željko Rajner, na dnevni red stavi i izglasavanje poverenja premijeru Oreškoviću pre nego što se bude odlučivalo o poverenju Karamarku, što je tražio SDP. Rok za to je 18. jun.

Evropski i domaći mediji gotovo jednoglasno ocenjuju da je hrvatska vlada već pala i da je pitanje da li će biti rekonstrukcije ili su vanredni parlamentarni izbori, u roku od samo pet meseci, ipak jedini način izlaska iz aktuelne situacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track