HAOS U SABORU: Traže smenu Hasanbegovića, spominju kokarde, poslanici na ivici tuče

Uzbuna zbog ustaške kape

HAOS U SABORU: Traže smenu Hasanbegovića, spominju kokarde, poslanici na ivici tuče

Hrvatska -
ZAGREB - Fotografija hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kako pozira s ustaškom kapom izazvala je danas pravu buru u hrvatskom Saboru, koji je zbog toga zasedanje započeo pauzom.

Desetak poslaničkih klubova, pre svega SDP, HNS, Most, HSP AS, Hrid, SDSS, Laburisti, HDZ, HSLS i Klub nacionalnih manjina zatražili su pauzu.

SDP-ov Nenad Stazić pozvao je premijera Tihomira Oreškovića da smeni svog ministra:

"Premijeru upozorio sam vas kod potvrđivanja vaše Vlade, sada vas s ove govornice upozoravam opet. Ili smenite ministra kulture Zlatka Hasanbegovića ili vi tu ustašku kapu stavljate na svoju glavu".

Mario Kristić iz Mosta izjavio je da očekuje da se ministar Hasanbegović javno izjasni kakav je njegov današnji stav o karakteru ustaškog režima.

"U prošlosti je takođe bilo ministara, zastupnika i predsednika države koji su se povezivali sa svim oblicima totalitarizma od ustaštva do komunizma, pa su nakon javne ograde i dalje nastavili da obavljaju svoje funkcije", rekao je Kristić.

Jasen Mesić govorio je u ime Kluba HDZ-a.

"Mnogi zvaničnici slikali su se sa kokardama jako mirno sebi gledaju u ogledalo. I mi nismo svi ustali kad su Srbi relativizirali četnički pokret. Mi tražimo iste principe. Ako je neko kao istiričar iznosio rezultate svog istraživanja neka istoričari diskutuju".

Predsednik SDSS Milorad Pupovac za govornicom je rekao:

"Nisam izašao za govornicu zbog kape, nego zbog onoga što je ispod kape. Vremena su bila takva da su ljudi nosili razne kape kao što je netko rekao. Bio je košmar i kaos u kojem se mnogi nisu snalazili i prepoznavali što koja kapa znači. Problem je u tome što je ispod kape i je li to što je ispod kape istrajno, dosledno. To je pitanje", rekao je Pupovac.

"Sada smo na ivici da počnemo tuču, samo je pitanje ko će to prvi uradititi", rekao je Pupovac.

Srpski nedeljnik za vađenje fleka

U Zagrebu je jutros počela i sednica vlade, a ministar Hasanbegović došao je na sastanak sa jednim srpskim nedeljnikom ispod ruke. On je rekao da taj časopis čita od detinjszva i da će izjavu dati posle sednice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track