HRVASTKI NAUČNIK OPLEO PO VLADI: Napušta zemlju zbog ministra plagijatora
Foto: Reuters

Egzodus

HRVASTKI NAUČNIK OPLEO PO VLADI: Napušta zemlju zbog ministra plagijatora

Hrvatska -

Hrvatski naučnik Ivan Djikić odlučio je da napusti zemlju, nakon što je ministar nauke Pavo Barešić dobio podršku Sabora, iako je Odbor za etiku u nauci i visokom obrazovanju utvrdio da je prekršio Etički kodeks u smislu plagiranja.

Djikić za svoj odlazak, kako prenosi portal Index.hr, krivi rektora splitskog Univerziteta Šimuna Anđelinovića, zbog zaštite navodnog plagijatora, ali i premijera Andreja Plenkovića, koji je, kaže, rekao neistine o njemu.U otvorenom pismu Djikić je naveo i da je od izbijanja afere Barišić izložen napadima vrlo sumnjivih ljudi, koji se nazivaju neprijateljskom emigracijom, žive u prošlosti i citiraju pozdrav "Za Dom spremni".

Podseća da je u kratkom vremenu Hrvatsku napustilo preko 60.000 mladih, a jedan od razloga takvog odlaska je, smatra, nepoverenje u vrednosni sistem društvu.Navodi da odlazi na Gete Univerzitet u Frankfurtu na Majni i da ne odustaje od borbe protiv plagiranja.

"Nakon 15 godina profesorskog rada na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Splitu, gde sam vodio Laboratoriju za istraživanje tumora i predavao studentima medicine, tome je došao kraj. Danas sam napustio mesto unverzitetskog profesora u Splitu i zaključao vrata svoje laboratorije", napisao je Djukić.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

Kurir Vesti 13.02.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja