HRVAT DOBIO OTKAZ ZBOG USPEHA ĐOKOVIĆA: Sudija mu izrekla presudu zbog koje ćete se nasmejati
Foto: Ap 6 Jun 2014

Svašta

HRVAT DOBIO OTKAZ ZBOG USPEHA ĐOKOVIĆA: Sudija mu izrekla presudu zbog koje ćete se nasmejati

Hrvatska -

Vladimir Šabić, splitski pomorac i bivši komandant broda u floti splitskog “Brodospasa”, dobio je otkaz zbog sportskih uspeha Novaka Đokovića. Zvuči neveroVatno, ali to piše u obrazloženju presude Arijane Bolanče, sudije Županijskog suda u Splitu, koja ističe da obojica boluju od celijakije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Šabić je u julu 2009. godine radio u luci Ploče kao komandant broda “Deneb”, i to, kako je naveo u tužbi, bez zamenika, 24 sata dnevno, bez kuvara, u neprimerenim uslovima, što je uticalo na pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja.

Sredinom jula nazvao je firmu i rekao da zbog pogoršanog stanja ne može više da obavlja dužnost pa je tražio da pošalju zamenu. Kad je zamena došla, dva dana posle, on je otišao sa broda, zatražio lekarsku pomoć i zbog utvrđenog pogoršanog zdravlja otvorio bolovanje.

Ali, firma je odlučila da mu da otkaz zato što je, prema njihovom mišljenju, teško prekršio radne obveze jer su mu bili vrlo dobro poznati uslovi rada na brodu i da je mogao, a nije, zatražiti hitnu lekarsku pomoć ako je imao ozbiljnih zdravstvenih problema. Sudija Opštinskog suda u Splitu Verica Franić u julu 2013. godine odlučila je da je otkaz Šabiću bio nezakonit pa je naložila njegovo vraćanje na posao.Nakon žalbe firme sudija Bolanča u novembru prošle godine donosi pravosnažnu presudu i otkaz koji je dobio proglašava zakonitim. Kao deo obrazloženja zbog čega smatra da je Šabić, bez obzira na bolest, mogao i dalje da obavlja svoje radne dužnosti navela je sledeće:

“Kod dijagnoze bolesti celijakije, gotovo da je opšte poznato da je svetski poznati teniser Novak Đoković sa tom bolešću, bez potrebe terapije, bez znanja da ima tu bolest, postizao vrhunske rezultate. Dakle, bio je izložen iznadprosečnim naporima i to sve podnosio, a da pritom nije bio doveden u pitanje njegov život ni njegovo zdravlje” zaključila je, između ostalog, sudija Bolanča.

Šabićev advokat Marin Budimir bio je zgrožen i Vrhovnom sudu podneo zahtev za reviziju.“Ovaj argument je uporediv sa tvrdnjom da ne bi bilo bitno što je fudbaler Ivan Klasnić teški bubrežni bolesnik koji ima transplatovan bubreg i koji svaki dan pije šaku teških otrova (imunodepresiva) kako bi sprečio da mu telo taj bubreg odbaci jer je on u to vreme postigao dva gola za Hrvatsku na Euro 2008., kao i brojne pogotke za klubove u kojima je tada igrao, već da je on zdrav kao i svaki drugi prosečan vrhunski sportista njegovih godina! Jasno je da to nije istina jer je on i dalje teški i doživotni bolesnik, niti bi takva pogrešna tvrdnja bila opšte poznata činjenica kao što nije istina da Novak Đoković boluje od celijakije jer da isti ima tu dijagnozu, ne da ne bi bio prvi, drugi ili treći na ATP lestvici tenisera nego ne bi bio niti među prvih 10 hiljada” navodi Budimir u zahtevu za reviziju.

Iako mediji često zdravo za gotovo uzimaju kako proslavljeni srpski teniser boluje od celijakije, sam Đoković to nikada nije rekao. U svojoj knjizi Serviraj za pobedu opisuje kako je shvatio da mu organizam ne može variti gluten, odnosno da je intolerantan, što je daleko blaže stanje od celijakije u kojoj gluten uništava crevne resice.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track