HRVATI BI IPAK U VOJSKU: Više od polovine građana je za vraćanje vojnog roka!
Foto: AP

Predomislili se

HRVATI BI IPAK U VOJSKU: Više od polovine građana je za vraćanje vojnog roka!

Hrvatska -

Nakon što je vraćanje vojnog roka u Hrvatskoj bila jedna od glavnih političkih tema prošle nedelje, agencija Promocijaplus za RTL je proverila žele li Hrvati vraćanje prakse ukinute 2008. godine.

Istraživanje pokazuje da većina želi vraćanje vojnog roka! Zeleno svetlo takvoj inicijativi daje više od polovine ispitanika.

Da nakon devet godina od ukidanja Hrvati obavezno, a Hrvatice dobrovoljno ponovno služe vojsku uglavnom ili nikako ne podržava 44 posto ispitanika, piše RTL.Ali, posebno su zanimljivi razlozi zbog kojih većina želi povratak obaveznog vojnog roka. Naime, bezbednost na Balkanu i u svetu nije ni približno glavni razlog - nego: vojni rok vide kao odličnu priliku za učenje discipline, veština koje ne poseduju, ali i generalno - kao pripremu za život.

Desetak odsto ispitanika smatra da vojska gradi snažan duh kod mladih ljudi. U prevodu - iz ankete proizlazi da su nove generacije mlake, bez radnih navika i discipline.

Nije zanemariv procenat ni onih koji su protiv vojnog roka (njih 44 odsto), koji su njihovi razlozi? Najviše ih smatra da je reč o preskupom projektu, ali u odnosu na druge probleme - to nije prioritet.

Za četvrtinu je vojni rok gubljenje vremena koje se može iskoristiti za obrazovanje ili zapošljavanje. Od ostalih razloga deo smatra da je profesionalna vojska bolje rešenje za bezbednost, ali i da je Hrvatska članica NATO-a i da je on dužan da je štiti, objavio je RTL.

Deo anketiranih ne vidi ratnu opasnost, pa ni potrebu za promenama, a deo da se u kratkom roku i ne može ništa naučiti. Četiri odsto je protiv jer služenje vojnog roka vidi kao militarizaciju društva.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track