HRVATI NA OPREZU: Dalmacija preplavljena mesom koje nije prošlo kontrolu ni na trihinelu
Foto: Shutterstock

Opasnost od bolesti

HRVATI NA OPREZU: Dalmacija preplavljena mesom koje nije prošlo kontrolu ni na trihinelu

Hrvatska -

Ministarstvo poljoprivrede izvestilo je kako je tokom inspekcije na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije otkriveno kako se u mesnicama prodaje meso koje potiče od životinja nad kojima ni pre ni posle klanja nije sproveden obavezan pregled, a meso nije pregledano ni na prisutnost trihinele.

Od 08. do 13. avgusta godine sprovedena je operativna akcija kodnog naziva "Južna granica 2016". Akcija je bila usmerena na kontrole porekla i označavanja životinja u klanicama, prevoza životinja u saobraćaju, stočnog sajma, zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog porekla i sprečavanje obavljanja neregistrovane delatnosti klanja stoke", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Inspektori su nadzor sproveli na lokacijama za koje je postojala osnovana sumnja da se na njima obavljaju radnje kojima se krše propisi koji regulišu promet životinja i mesa."Zatečeno je meso na kojima nije sproveden propisani ante mortem pregled životinja pre klanja, kao ni post mortem pregled posle klanja, i bez obavljenog obaveznog pregleda svinjskog mesa na prisutnost trihinele, a koje je stavljeno u javnu potrošnju u mesarama", navodi se.

"Zatečeno je meso nepoznatog porekla, bez oznake zdravstvene ispravnosti i bez ispravne prateće dokumentacije. Takođe, zatečene su životinje nepoznatog porekla, nedokazivog životnog broja i identiteta, bez propisanog svedočanstva o zdravstvenom stanju i mestu porekla, propisanih identifikacijskih oznaka i dokumentacije o njihovom stavljanju u promet", objašnjavaju iz Ministarstva.

Oduzeto je i uklonjeno ukupno 4.552 kilograma mesa i mesnih prerađevina. Oduzeta je i 51 životinja - dva goveda, 11 koza i jaradi, 18 janjadi i 21 svinja.

U pet slučajeva utvrđeno je da fizička lica obavljaju delatnost trgovanja i prevoza životinja, a da nisu registrovani u skladu sa važećim zakonskim odredbama, dok je u dva slučaja izdata zabrana obavljanja delatnosti maloprodaje mesa. Pokrenute su zakonom propisane mere, izdato je 17 optužnih predloga i 5 krivičnih prijava.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track