HRVATI PRETE: Zatvorićemo i Bajakovo, ako bude potrebno
Foto: TANJUG - Dragan Stanković

Optužuju Srbiju

HRVATI PRETE: Zatvorićemo i Bajakovo, ako bude potrebno

Hrvatska -
"Hrvatska će preduzeti sve mere koje su potrebne da naši susedi ne pričaju prazne priče, nego neka izvole slati izbeglice prema Horgošu 1 i Horgošu 2", poručio hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić

ZAGREB - Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić poručio je da je Hrvatska spremna da potpuno zatvori prelaz Bajakovo-Batrovci na granici sa Srbijom, ukoliko to bude potrebno, i optužio Srbiju da organizovano šalje izbeglice u Hrvatsku, umesto u Mađarsku.

"Hrvatska će preduzeti sve mere koje su potrebne da naši susedi ne pričaju prazne priče, nego neka izvole slati ljude koji stižu iz Grčke i Makedonije direktno autobusima prema Horgošu 1 i Horgošu 2. Apsolutno smo spremni da zatvorimo Bajakovo ako bude potrebno“, rekao je kasno sinoć Ostojić za televiziju RTL.

Ranko Ostojić, Foto: Fonet
Ranko Ostojić, Foto: Fonet

On je objasnio da Hrvatska ima stalni priliv izbeglica na Tovarnik.

"Niko me ne može uveriti da baš nijedna osoba ne prelazi iz Srbije u Mađarsku. Mislim da je savršeno jasno da se radi o organizovanoj akciji prevoženja izbeglica direktno prema Hrvatskoj", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Hrvatska može da drži izdrži takav pritisak "dok god ima situaciju tranzita", ali da je spremna i na "Plan C", ukoliko dođe do zatvaranja granica. On, međutim, nije želeo da kaže šta bi taj plan podrazumevao. Ostojić je dodao da je u Hrvatsku za nekoliko dana ušlo više od 30.000 ljudi, a izašlo oko 27.000.

Upitan o kritici srpskog ministra da je nesposoban, kao i o izjavi predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je vladin "Plan B" reakcija na nepostojeći "Plan A", Ostojić je rekao da se pokazuje da srpski zvaničnici i predsednica Hrvatske - koja je iz opozicione Hrvatske demokratske zajednice, daju iste izjave.

"Gospođa Grabar-Kitarović je, između ostalog, optužila i gospođu (Angelu) Merkel za haos. Onda se ne moramo čuditi ako sledeći korak možda bude da i papa Franja greši", dodao je on.

Hrvatski ministar je u ponedeljak u Opatovcu rekao da će sedam graničnih prelaza sa Srbijom ostati zatvoreno dok Srbija ne promeni politiku prema kojoj izbeglice usmerava samo u Hrvatsku. Zatvaranje jedinog otvorenog graničnog prelaza sa Srbijom, Bajakova, za teretni saobraćaj, Hrvatska dosad nije posebno objasnila, osim što je hrvatski MUP u šturom saopštenju naveo da će odluka o obustavi biti na snazi "do stabilizacije stanja na graničnom prelazu Bregana-Obrežje", između Hrvatske i Slovenije.

Prelaz Batrovci blokiran za teretnjake, Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Prelaz Batrovci blokiran za teretnjake, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ranije je odbacio mogućnost zatvaranja Bajakova, rekavši da bi to moglo da nanese štetu i Hrvatskoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track