HRVATI PRONAŠLI CRNU KUTIJU IDŽIPT ERA: Posada broda Džon Letbridž locirala ostatke palog aviona
Foto: Printscreen Twitter

Kraj misterije

HRVATI PRONAŠLI CRNU KUTIJU IDŽIPT ERA: Posada broda Džon Letbridž locirala ostatke palog aviona

Hrvatska -

Crna kutija sa snimačem glasa iz kabine pilota Idžipt era pronađena je u četvrtak u Sredozemnom moru, a u pronalasku je učestvovala hrvatska posada broda Džon Letbridž

Snimač glasa, koji se nalazio u jednoj od dve crne kutije, locirao je brod Džon Četbridž specijalizovan za potragu u dubokom moru, koji je zbog velikog oštećenja uređaj spasavao u nekoliko faza. Snimač glasa je oštećen, ali deo koji sadrži snimke je nedirnut, objavio je egipatski istraživački odbor u saopštenju.

"Spustili smo svog robota na dubinu od 2.970 metara i pronašli jedan deo crne kutije, ali nedostajao je najvažniji deo, koji se nalazio negde 200 metara dalje. Reč je o takozvanom cilindru u kome se nalazi snimač glasa. Trebalo je vremena da ga pronađemo, ali uspeli smo, kompletirali smo prvu crnu kutiju i odmah je poslali u Aleksandriju na analizu", rekao je Ratko Marčeta, kapetan broda Džon Letbridž koji radi na potrazi za crnim kutijama i ostalim delovima aviona.

Posadu broda velikim delom čine Hrvati iz okoline Splita i s ostrva Lastova.

Još uvek nije pronađena druga crna kutija u kojoj se nalazi zapisnik tehničkih podataka aviona, vrlo važna za otkrivanje uzroka nesreće. Potraga za njom biće vrlo teška zbog toga što se radi o području najvećih dubina u Sredozemnom moru, od oko 3 hiljade metara.

"Sada smo u potrazi za drugom crnom kutijom koja se nalazila u repu aviona i služila beleženju njegovih tehničkih podataka", rekao je za Marčeta.

Avion je rasparčan u milion komadića, nema velikih delova olupine i pitanje je hoće li uspeti da pronađu crnu kutiju.

"Signal ne možemo da nađemo, jednostavno ga nema, pa zbog toga sledi potraga na dnu mora koja će potrajati danima", rekao je Marčeta, istakavši kako će se to raditi u krugu jednog kilometra.

Odbor je ranije ove nedelje objavio kako je bi obe crne kutije trebalo da emituju svoj signal do 24. juna.

Idžipt erov avion erbas A320 na letu MS804 između Pariza i Kaira nestao je 19. maja kad se sa 66 putnika srušio u Sredozemno more. Olupina broda locirana je u sredu.

Egipatski ministar civilnog vazduhoplovstva Šerif Fati je prošlog meseca rekao kako je veća šansa da je pad izazvao teroristički napad od mehaničkog kvara.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track