HRVATI SUROVI PREMA MIGRANTIMA: Tuku ih i pljačkaju, pa ih vraćaju u Srbiju
Foto: Fonet

Stranci poručuju

HRVATI SUROVI PREMA MIGRANTIMA: Tuku ih i pljačkaju, pa ih vraćaju u Srbiju

Hrvatska -

Hrvatska policija tera tražioce azila natrag u Srbiju, a u nekim slučajevima primenjuje i silu i ne daje im priliku da zatraže zaštitu, saopštio je Hjuman rajts voč.

Iz ove organizacije navode da su razgovarali s deset Afganistanaca, među kojima je bilo dvoje dece bez pratnje, koji su opisali kako su oterani natrag u Srbiju nakon što su uhvaćeni na teritoriji Hrvatske.

Oni su rekli da im je uskraćeno pravo da zatraže azil iako su to želeli da učine.

Od njih deset, devet je reklo da su ih policijski službenici udarili, a svi su rekli da su im oduzeli osobne stvari, uključujući novac ili mobilne telefone."Izveštaji o šokantnom i okrutnom postupanju Hrvatske prema tražiocima azila na njenoj granici nisu dostojna jedne države EU", izjavila je Lidija Gal, izvestiteljka HRW za Balkan i istočnu Evropu.

"Vlasti u Zagrebu moraju osigurati da svi obavljaju svoju dužnost da zaštite tražioce azila a ne da ih silom teraju natrag u Srbiju", istakla je.

HRW navodi da bi hrvatske vlasti trebalo da istraže navode da su policijski službenici zlostavljali tražioce azila i pozvati počinitelje na odgovornost.

"Europska komisija bi trebalo da izvrši pritisak na Zagreb da ispunjava svoje obveze u skladu sa zakonom EU i zakonom o izbeglicama, da istraži navodna zlostavljanja i omogući traženje azila i pravične postupke za one na njenoj teritoriji i granicama", rekla je Gal.

BONUS VIDEO:

(KURIR TV) POTRESNO: Bez zimske odeće i dovoljno hrane, ovako izgleda život migranata na -10!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track