(VIDEO) HRVATI OSTAJU BEZ VOJNE ESKADRILE: Gube ratno vazduhoplovstvo, nebo će im čuvati NATO!

Imaju samo remontovane MIG-ove

(VIDEO) HRVATI OSTAJU BEZ VOJNE ESKADRILE: Gube ratno vazduhoplovstvo, nebo će im čuvati NATO!

Hrvatska -
ZAGREB - Eskadrila borbenih aviona "gripen" koštala bi nas godišnje više od 100 miliona evra u narednih deset godina. Mi taj novac nemamo, tvrdi jedan zvaničnik državnog vrha Hrvatske.

Iako je prošle godine u aprilu tamošnji savet odbrane doneo odluku o očuvanju borbene komponente vazduhoplovstva i prelasku na zapadni tip aviona, u državnom i vojnom vrhu više nema te spremnosti za nabavku novih mašina.

Kad je u pitanju nabavka polovnih aviona, sagovornici Jutarnjeg smatraju da je opcija nabavka aviona tipa F16 iz Portugala ili Izraela, ali je za to potrebna dozvola SAD.

"Ne verujem da bi nam Amerikanci to odobrili. Oni su uvek bili protiv toga da krenemo u razvoj borbenog vazduhoplovstva", otkriva sagovornik Jutarnjeg iz vojnog vrha:

"Poruka je sasvim jasna, SAD neće ni na koji način da pomognu Hrvatskoj u toj trgovini. Jedno vreme razvijala se ideja o nabavci aviona kroz program Smart Defence, zajedno s nekom zemljom iz regiona - Mađarskom, Slovačkom, Bugarskom ili Slovenijom. Ali, takav dogovor u sebi nosi previše rizika", dodaje neimenovani izvor.

Hrvatsko Ratno vazduhoplovstvo trenutno raspolaže sa 12 remontovanih MiG-ova 21 koji su jedini sposobni za obavljanje poslova nadzora vazdušnog prostora, a bilo kakva borbena dejstva su isključena. Njihov rok trajanja je 2024. Ali, samo na papiru.

U teoriji, Hrvatska bi trebalo da nabavku novih aviona ugovori već iduće godine jer je rok za uvođenje novog aviona u sastav pet godina od potpisa ugovora.

"Prilično sam siguran da se to neće dogoditi. U tom slučaju preostaje nam nekoliko alternativa, a najizvesniji je dogovor s NATO-om o zaštiti vazdušnog prostora. Ti pregovori u pravilu traju do dve godine", navodi sagovornik iz Ministarstva odbrane Hrvatske (MORH).

U vojnom vrhu smatraju da bi RH trebalo da razvije helikopterske kapacitete.

Hrvatski helikopteri Mi 171HV danas ima 24 transportna helikoptera: Deset Mi 171 Sh i 14 helikoptera Mi 8. Godine 2020. iz upotrebe bi trebalo da izađu helikopteri Mi 8.

Sagovornik Jutarnjeg kaže da bi do tada trebalo dogovoriti nabavku 8 do 10 američkih helikoptera "crni jastreb". Kad se tome doda 16 helikoptera "kjova", Hrvatska bi bila regionalna helikopterska sila.

Za zaštitu vazdušnog prostora trebalo bi nabaviti protivvazdušni sistem srednjeg dometa. Ukine li borbeno vazduhoplovstvo, Zagreb će tek videti koji bi se protivvazdušni sistem nabavljao.

U javnosti je neprimećeno prošla izjava načelnika Generalštaba HV generala Drage Lovrića da je Hrvatska u ovom trenutku spremna da primi sistem Patriot.

Programom NATO-a finansirana je nadogradnja radarskog sistema, čime je omogućeno deljenje radarske slike sa Patriotom. To u praksi znači da su u slučaju potrebe stvoreni tehnički preduslovi za raspoređivanje tog sistema u Hrvatskoj.

MORH: Odluka o budućnosti vojnog vazduhoplovstva nije donesena

Ministarstvo odbrane RH demantovalo je pisanje Jutanjeg lista:

"Odluka o mogućnosti i modalitetima razvoja sposobnosti borbenog zrakoplovstva, o kojoj se u tekstu govori, u ovom trenutku nije, niti može biti donesena", saopšteno je iz MORH-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track