HRVATI UHAPŠENI U ŠPANIJI: Osumnjičeni za ubistvo sveštenika i krađu vredne crkvene relikvije!
Foto: AP

Akcija španske policije

HRVATI UHAPŠENI U ŠPANIJI: Osumnjičeni za ubistvo sveštenika i krađu vredne crkvene relikvije!

Hrvatska -
ZAGREB - Dvojica hrvatskih državljana, Elvir Ferhatović (37) i njegov nećak Arsen Ferhatović (30), uhapšena su u Španiji zbog sumnje da su ubila sveštenika Adolfa Mendeza Enrikeza (77) u gradu Viljanova dos Infantes u pokrajini Orense u martu prošle godine.

Dvojac s hrvatskim pasošima uhapšen je razdovjen u posebne ćelije u dva različita grada. Njihovom hapšenju prethodile su hiljade sati istrage, a uoči same noćne akcije hapšena policajci su pratili njihovo kretanje.

Ferhatovići su policajcima priznali da su pre posećivali sveštenika i opisali svoj posljednji dan u gradu gde je živeo sveštenik, ali na sudu su se branili ćutanjem. U daljnjem istraživanju inspektori su saznali da su dvojica osumnjičenih povremeno od žrtve tražila novac i da su sveštaniku ponekad pomagali u uređivanju bašte.

Istražitelji takođe sumnjaju da je motiv ubistva novac jer je sveštenik Enrikez bio poznat u mestu po pomaganju siromašnima kojima je davao novac.

Upravo zbog njegove darežljivosti istražitelji su uspeli da suze broj osumnjičenih, jer na ulazu crkve nisu pronađeni znakovi provale, što ukazuje da je sveštenik poznavao svoje krvnike.

Jedan od komšija dan pre ubistva video je crni "golf" kod crkve, kakav poseduje i Ervin Ferhatović.

Osim za ubistvo, dvojicu hrvatskih državljana španske vlasti terete i za tešku krađu poznatog španskog verskog predmeta Virgen del Cristal.

Naime, crkva u kojoj je ubijen sveštenik ima legendu o Bogojavljenju Device Marije koja se ukazala u staklu.

To staklo je ukrašeno i pretvoreno u sveti predmet koji je privlačio brojne vernike iz Španiju, u malu crkvu u Viljanovi dos Infantes.

Prilikom hapšenja Virgen del Cristal nije pronađen kod Ferhatovića, ali tek nakon pretresa njihovih stanova otkriće se stoje li oni iza krađe.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja