HRVATSKA: Ako Mađari zatvore granicu, prelazimo na plan C
Foto: Reuters

Ponestaće im planova

HRVATSKA: Ako Mađari zatvore granicu, prelazimo na plan C

Hrvatska -
Zasad nije precizirano šta to tačno znači, a dosad su primenjivali plan B koji je podrazumevao organizovani prevoz izbeglica autobusima i vozovima do Mađarske

ZAGREB - Ako Mađarska zatvoru granicu da bi zaustavila priliv izbeglica, Hrvatska će početi da primenjuje plan C, koji je dogovoren sa Slovenijom, rečeno je u Vladi Hrvatske.

Portparol Vlade Nikola Jelić rekao je da je hrvatski premijer Zoran Milanović u stalnom kontaktu sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom, a i danas su više puta telefonski razgovarali o aktuelnoj situaciji s izbeglicama.

"Hrvatska vlada od ranije ima plan C koji je dogovoren sa Slovenijom. U slučaju zatvaranja granice od strane Mađarske, Hrvatska će početi da sprovodi taj plan u dogovoru i stalnoj koordinaciji sa Slovenijom", rekao je Jelić.

Migrant u Hrvatskoj, Foto: Reuters
Migrant u Hrvatskoj, Foto: Reuters

U Vladi, međutim, zasad nisu precizirali šta tačno znači "plan C". Prema nezvaničnim informacijama, taj plan podrazumeva prevoz izbeglica koje u Hrvatsku ulaze iz Srbije do slovenačke granice. Hrvatska je dosad primenjivala "plan B" koji je podrazumevao organizovani prevoz izbeglica autobusima i vozovima do mađarske granice odakle su preko "zelene granice" ulazili u tu državu. Put su zatim nastavljali prema Austriji i drugim državama zapadne Evrope.

Ranije se spekulisalo da "plan C" znači vraćanje izbeglica u Srbiju. Mađarska je najavila da će večeras u ponoć zatvoriti granicu s Hrvatskom kako bi zaustavila priliv migranata. Vlasti u Budimpešti su na sličan način zatvorile granicu sa Srbijom 15. septembra kada su izbeglice i migranti počeli da idu preko Hrvatske u Mađarsku. Posle podizanja ograde s bodljikavom žicom na granici sa Srbijom, Mađarska je ogradu postavila i na granici s Hrvatskom.

U Mađarsku je ove godine ušlo više od 383.000 migranata koji su većinom nastavila ka Nemačkoj i drugim zapadnim članicama EU. Prema poslednjim informacijama hrvatskog MUP, u Hrvatsku je iz Srbije od 16. septembra ušlo više od 185.000 izbeglica i migranata. Većina njih je već napustila zemlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track