HRVATSKA DOBILA HELIKOPTERE OD SAD Kitarović: To nije pretnja susedima
Foto: Tanjug/FAH

Modernizacija

HRVATSKA DOBILA HELIKOPTERE OD SAD Kitarović: To nije pretnja susedima

Hrvatska -

U prisustvu hrvatskog državnog vrha danas su u kasarni Zemunik predstavljeni su helikopteri "Kajova vorior" (Kiowa Warrior) koje su Oružane snage Hrvatske dobile od SAD, uz poruku predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je reč o modernizaciji, a ne o iskazivanju moći.

Projektom opremanja Oružanih snaga obuhvaćeno je 16 helikoptera i oprema od SAD, koji su proizvedeni u periodu od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu su uvedeni između 2012. i 2015. od kojih je prvih pet helikoptera u 93. vazduhoplovnu bazu dopremljeno 30. jula ove godine.

Reč je, kako su preneli hrvatski mediji, o izvidničko - borbenim helikopterima dobijenim od Sjedinjenih Američkih Država koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. vazdušne baze Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdusne odbrane.

Foto: Tanjug/FAH
Foto: Tanjug/FAH

Ministar odbrane Josip Buljević je zahvalio vladi SAD, kako je rekao, strateškom partneru Hrvatske, na ovoj donaciji.

"Pripadnici Oružanih snaga dobijaju savremena sredstva, verujem da će nas helikopetri podstaci na nove iskorake. Ono što treba naglasti, ova donacija prestavlja vidljivu potvrdu našeg savezništa. Helikopteri koji danas ulaze u sustav Hrvatske vojske tek su jedna od podrški naših strateških partnera, a ona je dokaz ispravnosti, da sa strateškim partnerima možemo usavršavati naše kapacitete", kazao je ministar obrane Buljević u Zemuniku.

Naveo je da je ukupna pomoć Amerike vredna više stotina miliona dolara. "Gradimo takve snage koje su u savezničkim misijama dale vidljiv doprinos", kazao je Buljević.

Foto: Tanjug/FAH
Foto: Tanjug/FAH

"Uključivanje helikoptera ima, osim vojne komponente, i političku", rekla je Kitarovićeva koja je i komandant Oružanih snaga Hrvatske. Dodala je da je jedna privrženost Hrvatske NATO-u, kao i nove sposobnosti Oružanim snagama Hrvatske. Predsednica je kazala da se ne radi ni o kakvom iskazivanju moći, kako to Hrvatskoj zameraju susedi, nego opremanje i modernizaciju Oružanih snaga.

"Sigurnost ne dolazi sama od sebe, niti je besplatna. Moramo nastaviti istim i ubrzanim tempom modernizaciju naših snaga, pa tako i ratnog vazduhoplovstva", rekla je.

Foto: Tanjug/FAH
Foto: Tanjug/FAH

Kitarovićeva je rekla i da će Zadar biti matična baza za svih 16 helikoptera.Inače helikoper tipa Kajova, koji je ime dobio po plemenu prerijskih Indijanaca, jednomotorni je četverokraki laki naoružani izvidnički i borbeni helikopter s dvočlanom posadom.

Njegova je primarna namena borbeno izviđanje, a može izvesti i združene napadačke operacije iz vazduha, zadatke platforme zapovedanja i nadzora, identifikaciju i označavanje ciljeva na zemlji, protivoklopnu borbu, danju i noću, u uslovima visokih temperatura i u složenim meteorološkim uslovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track