Hrvatska drugu godinu uzastopno u deflaciji
Foto: Profimedija

Ekonomija

Hrvatska drugu godinu uzastopno u deflaciji

Hrvatska -
ZAGREB - U Hrvatskoj je u decembru 2015. godine zabeležena deflacija od 0,6 odsto na mesečnom i na godišnjem nivou, što je najviše posledica oštrog pada cena goriva, pokazuje danas objavljeni izveštaj Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a ukazuju na nastavak deflatornih pritisaka, s obzirom na to da potrošačke cene stagniraju ili padaju već gotovo dve godine.

U decembru je pad cena u Hrvatskoj na godišnjem nivou bio nešto manji nego mesec dana pre, kada je zabeležen njihov negativan rast od 0,9 odsto. Na godišnjem nivou su u decembru najviše pale cene prevoza, 6,0 procenata, pri čemu su cene goriva potonule 9,3 odsto.

Značajniji pad, od 1,0 odsto, registrovale su u cene obrazovanja, a sledile su cene stanovanja, vode, električne energije i gasa s padom od po 0,7 procenata.

Na mesečnom nivou, najveći pad cena u decembru imale su cene odeće i obuće (5,5 odsto), zbog sezonskih sniženja, dok su cene prevoza, koje uključuju cene goriva, bile niže za 0,7 odsto u odnosu na novembar, navodi se u tekstu.

"To je druga godina zaredom kako se beleži godišnji pad prosečnih potrošačkih cena", navode analitičari Rajfajzen banke Austrija (RBA) u Zagrebu.

To znači, kako dodaju, da je nastavljeno razdoblje deflacije, s obzirom da su u 2014. potrošačke cene pale za 0,2 posto na godišnjem nivou, pa će 2014. ostati zapamćena kao prva deflacijska godina u istoriji Hrvatske.

"Tokom 2016. očekujemo tek blago intenziviranje rasta potrošačkih cena, pa bi godišnja stopa inflacije u proseku mogla da iznosi oko 1,0 odsto", zaključuju analitičari RBA, a prenosi Seebiz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track