HRVATSKA NAŠLA NOVOG SAVEZNIKA: Nije ni Rusija, ni SAD
Foto: Profimedia

Nadaju se novim avionima

HRVATSKA NAŠLA NOVOG SAVEZNIKA: Nije ni Rusija, ni SAD

Hrvatska -

Hrvatska i Izrael sarađivaće na dvadesetak područja – od vojno-tehničke suradnje, saradnje u prodaji, proizvodnji i nabavi oružja, treningu vojnih pilota…

Početkom iduće nedelje u Tel Avivu Hrvatska i Izrael potpisaće Memorandum o razumevanju, odnosno pravni okvir sporazuma o odbrambenoj saradnji. Time će te dve zemlje produbiti svoje političke i vojne veze te će postati vojne saveznice.

Memorandum će potpisati hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević i njegov izraelski kolega Avigdor Liberman. Tekst sporazuma prethodno je dogovoren između dve strane, nakon što su stručnjaci definisali područja saradnje koja su od obostranog interesa.

U memorandumu je navedeno dvadesetak područja, od vojno-tehničke saradnje, saradnje u prodaji, proizvodnji i nabavci oružja, do definiranja međusobne mogućnosti treninga vojnih pilota i drugog osoblja, bezbedonosne saradnje, doktrinarnih pitanja, obuke, treninga i slično, piše Večernji.

Cela priča prilično se ubrzano počela razvijati nakon takozvane ‘kanader diplomatije’. Podsetimo, potkraj decembra prošle godine Hrvatska je Izraelu pomogla poslavši dva svoja kanadera s ukupno 14 članova posade i tehničkog osoblja koji su pomagali u gašenju požara što su harali Izraelom.

Kako je Hrvtasko ratno vazduhoplovstvo gorući problem, zbog nepopravljivo neizvesnog stanja eskadrile starih MiG-ova 21, s Krstičevićem je u delegaciji i vrh HRZ-a, piše Večernji. Izrael se već pre spominjao kao mogući isporučilac borbenih aviona koji su Hrvatskoj potrebni. Naime, Izraelci su počeli zamenjivati svoje F-16 supermodernim F-35 pa se pretpostavlja da će imati višak aviona koji bi Hrvatskoj dobro došli.

(Danas.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track