HRVATSKA NE HAJE ZA ODLUKU SUDA O GRANICI SA SLOVENIJOM: To će za nas biti mrtvo slovo na papiru
Foto: AP

Protivljenje

HRVATSKA NE HAJE ZA ODLUKU SUDA O GRANICI SA SLOVENIJOM: To će za nas biti mrtvo slovo na papiru

Hrvatska -

Odluka Arbitražnog suda u Hagu o granici u Savudrijskoj uvali između Hrvatske i Slovenije za službeni će Zagreb biti mrtvo slovo na papiru, stav je svih vlada i parlamentarnih stranaka od kada je Hrvatska zbog slovenačkog "postupanja bez presedana koje je nepopravljivo kontaminiralo arbitražni proces" iz njega istupila 2015.

"Kakva god odluka bila, ona se Hrvatske zaista neće ticati, ona je za nas mrtvo slovo na papiru", kažu izvori upućeni u taj slučaj.

Arbitražni sud u četvrtak je objavio da je postupak završen i da će odluku o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije objaviti za nekoliko meseci, prenela je Hina.

Hrvatski sabor je krajem jula 2015. doneo odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dve zemlje potpisale 2009, a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora.

Zagreb je tada ocenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan nakon što je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija i Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Hrvatska je izašla iz arbitraže pozivajući se na član 60. Bečke konvencije koji dopušta prekid sporazuma u slučaju njegove "teške povrede", te je izrazila razočaranje kada je sud ocenio da takve povrede nije bilo i zatim u novom sastavu nastavio s radom.

Hrvatska strana je za žaljenjem istakla da je arbitražni sud propustio priliku da sam sebe raspusti i okonča rad nakon što je celi postupak izgubio svaki legitimitet.

Istupanjem iz arbitraže Hrvatska je posegnula za legitimnom merom zaštite vlastitih interesa, a sama odluka za Hrvatsku nema nikakav pravni učinak, tvrde izvori i pojašnjavaju da je specifičnost međunarodnog prava da ne postoji mehanizam prinudne odluke sprovođenja.

Za arbitražne odluke nema mehanizma prisile, a čak i pretnja silom, a kamoli upotreba sile, bila bi neprihvatljiva i predstavljala bi "najtežu povredu međunarodnog prava", tvrde hrvatski pravni stručnjaci i podsećaju da je arbitražni sud nižeg ranga od međunarodnog suda.

U međunarodnom pravu, dodaju stručnjaci, nema elementa sile i državi se ne može oduzeti teritorija ako ona na to ne pristane.

Po njima, objavom odluke ništa se neće dogoditi - niti će Slovenija išta dobiti, niti Hrvatska izgubiti, i obrnuto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track