BALKAN OKOVAN SNEGOM: Haos na putevima, upozorenje na olujni vetar i ledenu kišu!
Foto: Reuter, 3.2.2014

Zima stigla na Balkan

BALKAN OKOVAN SNEGOM: Haos na putevima, upozorenje na olujni vetar i ledenu kišu!

Hrvatska -
ZAGREB - Države regiona osvanule su jutros okovane snegom, koji uz jak vetar stvara nanose, na primorju pada kiša, a soabraćaj se odvija usporeno.

Prvi vikend u ovoj godini doneo je sneg u većem delu unutrašnjosti Hrvatske, najviše u Gorskom kotaru gde je napadalo tridesetak centimetara, a očekuje se i do pola metra snega.

Snežnih nanosa, pored Gorskog kotara, ima i u srednjoj i severozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji, Baranji i Lici.

Meteoalarm je izdao narančasto upozorenje za gospićko i karlovačko područje zbog poledice i snega koji bi, prema prognozama, moglo napadati i do 20 centimetara. U riječkom, splitskom i dubrovačkom području mogući su olujni udari vetra.

U Zagrebu sneg neprestano pada od subote poslepodne, palo je oko 15 centimetara. Zimske službe su cele prošle noći čistile sneg, pa nema većih problema u gradskom saobraćaju.

Prema podacima Hrvatskog autokluba, zbog loših vremenskih uslova, jakog vetra i snega, za sav saobraćaj zatvoren je deo autoputa A7, na području Kvarnera, kao i Jadranska magistrala izmeđSu Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Delovi autoputa Zagreb-Split (između Svetog Roka i Maslenice) i Zagreb-Rijeka (od Delnica do Kikovice) otvoreni su samo za putnička vozila.

Prestanak padavina u većem delu zemlje prognozira se za večeras.

Saobraćaj je najviše otežan na planinama i planinskim prevojima kao što su Ivan, Nišići, Rostovo, Lanište, Oštrelj, kao i na deonici M-5 Gorjevac-Ripač.

Glavna saobraćajnica u Sarajevu praktično nije ni očišćena, a u jutarnjim satima je došlo do obustave tramvajskog saobraćaja nakon što je jedno vozilo završilo na šinama.

Visina snežnog pokrivača u pojedinim delovima severoistočne Bosne iznosi 40 cm što je izazvalo brojne probleme u saobraćaju.

I Banjaluka je danas osvanula okovana snežnim nanosima. Sneg koji je padao tokom prethodne noći potpuno je prekrio sve saobraćajnice u gradu, a nadležne ekipe za zimsko održavanje puteva čine ogromne napore da raskrče centralne ulice.

Te napore otežava činjenica da sneg još pada, a u Banjaluci je do jutros palo više od 30 centimetara. Za pešake je veliki problem kretanje i u gradskim područjima zbog neočišćenih trotoara.

Vozačima se savetuje da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna, a zbog loših vremenskih uslova i neophodna.

I na zapadnom području Makedonije, u Tetovu, Požaranu, Mavrovu i Berovu pada sneg i, kako se očekuje, predstanak padavina se može očekivati, takođe, večeras. Sneg provejava u makedonskom glavnom gradu, a u zapadnim delovima zemlje se očekuje debljina snežnog pokrivača od 25 cm.

Temperatura je u minusu i duva umeren vetar jugoistočnog pravca. Stabilizacija vremena se očekuje od petka. Predstanak snežnih padavina u Sloveniji se očekuje danas tokom dana, a temperature će se kretati od minus sedam do minus 1.

Oblačno i hladno će se, prema prognozama tamošnjeg hidroemeteoroškog zavoda, zadržati I sutra sa snegom Ili kišom u većem delu zemlje. Pretežno suvo se očekuje u utorak, a nove snežne padavina istog dana popodne.

U Crnoj Gori danas će biti pretežno oblačno, povremeno će padati kiša, a u severnim predelima uglavnom sneg i susnežica, ponegde su mogući i kratkotrajni pljuskovi i grmljavina. Duvaće umeren do pojačan vetar, na udare i jak, južnih smerova, krajem dana malo će oslabiti. U Podgorici oblačno, kišovito i povremeno vetrovito. Jutarnja temperatura vazduha oko pet, najviša dnevna do devet stepeni.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track