KOLINDA OŠTRO NAPALA MERKELOVU: Kancelarka je napravila problem s migrantima, neka ga ona i reši!
Foto: Fonet

Oštro

KOLINDA OŠTRO NAPALA MERKELOVU: Kancelarka je napravila problem s migrantima, neka ga ona i reši!

Hrvatska -
Gospođa Merkel koja ih je zvala, sad je povukla ručnu kočnicu i rekla da Nemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante, rekla Kolinda Grabar Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je nemačka kancelarka Angela Merkel napravila problem sa migrantima tako što ih je prethodno zvala u Nemačku, a onda "povukla ručnu", zbog čega bi ona trebalo i da reši situaciju sa izbegličkom krizom.

- Ovih dana vidite upravo da se i u samoj EU postavlja pitanje jesu li ti migranti samo izbeglice ili ima ekonomskih migranata. Gospođa Merkel koja ih je zvala, sad je povukla ručnu kočnicu i rekla da Nemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante koji dolaze. Gospođa Merkel je to učinila da nije svesna da je u vožnji, gde se skupilo toliko automobila, a da je povlačenjem ručne kočnice napravila jaos na cesti i treba ga sada rešiti - izjavila je hrvatska predsednica u dnevniku hrvatske Nove TV.

Kitarovićeva se osvrnula i na to da su zbog migranata narušeni diplomatski odnosi Hrvatske sa Mađarskom i Slovenijom, zbog čega je ranije trebalo razgovarati o tome kako da se reši izbeglička kriza.

Hrvatska predsednica odbrusila nemačkoj kancelarki, Foto AP
Hrvatska predsednica odbrusila nemačkoj kancelarki, Foto AP

Ona je rekla da je zbog nekontrolisanog priliva migranata u zemlju, stanje zabrinjavajuće a da hrvatska vlada nije imala na vreme plan kako da sve reši.

- Plan B je zapravo bila reakcija na Plan A koji nije ni postojao. Celo ovo leto insistirala sam da se razgovara o problemu migranata. Sasvim je jasno bilo da će migranti pre ili kasnije početi da ulaze u Hrvatsku. Trebalo je napraviti odgovarajuće procene, simulacije, moralo se razgovarati sa susedima, moralo se razgovarati s EU o tome koliko je spremna prihvatiti izbeglica, odnosno migranata i kako i na koji način će Hrvatska reagovati na to. Plan B je zapravo stihija prebacivanja izbeglica u susedne zemlje - izjavila je Grabar Kitarović.Sve to će biti teme sutrašnjeg Vijeća za obranu?

Hrvatska predsednica je objasnila i da njeno insistiranje da vojska izađe na granicu zbog migranata nije zbog toga da bi oni pucali na izbeglice, već da bi pomogli državnim organima u boljem prihvatu azilanata.Kolinda Grabar Kitarović je optužila hrvatsku vladu zbog loše slike koje je otišla u svetske medije na početku izbegličke krize.

- Ako pogledate međunarodne medije, sve što se vidi jeste da je Hrvatska kolabirala u roku 24 sata, da u Hrvatskoj vlada haos i da se svađamo sa susedima. Nažalost, u takvoj smo se situaciji našli. Ovom problemu treba pristupiti humaniratno, što govorim od samoga početka, moramo pokazati to lice. Ali isto tako moramo zaštiti sigurnost naših građana, teritorijalni integritet i suverenitet. To se ne radi na način da ljudi stihijski ulaze u Hrvatsku, a da mi ne znamo ni ko su, ni šta su i zašto ulaze - rekla je ona.

(R.Ž.M/Nova TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track