HRVATSKA PREDSEDNICA: Prestati sa politizovanjem Jasenovca
Foto: Reuters 10/2016

Komemoracija u Jasenovcu

HRVATSKA PREDSEDNICA: Prestati sa politizovanjem Jasenovca

Hrvatska -

Kolinda Grabar-Kitarović komentarisala je najavljeni bojkot komemoracije u Jasenovcu od strane Srpskog narodnog veća i Koordinacije jevrejskih opština.

Grabar Kitarović odgovorila je i na pitanja o komemoraciji u Jasenovcu, ističući da podele oko prošlosti nisu dobre.

" Ovih dana ću započeti razgovore sa svima da vidimo šta može da se učini. U svakom slučaju Jasenovac je bio veliko stratište ustaškog režima. Hrvatska je izrasla na korenima Domovinskog rata i antifašizma koji je utemeljen u našem Ustavu. Moramo da prestanemo da se delimo oko prošlosti i usredsredimo se na egzistencijalna, a ne ideološka pitanja i okrenuti se budućnosti. Naravno, moramo poštovati istoriju i sagledavati je u istorijskim okvirima bez ikakvog revizionizma. Žrtve mormo poštovati, pokloniti im se i jednostavno se osvrnuti na to kao lekciju. Treba prestati sa politizovanjem Jasenovca", rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsednica je napomenula kako postoje oni koji umanjuju jasenovačke žrtve isto kao i oni koji ih preuveličavaju, ali je naglasila da je većina Hrvata u Drugom svetskom ratu bila na pravoj strani, protiv Hitlera i njegovih saveznika.

" Postoje pojedinci koji umanjuju te žrtve, ali i postoje oni koji ih preuveličavaju i pokušavaju da iskoristie kako bi se nanela kolektivna krivica hrvatskom narodu što apsolutno odbacujem. U Drugom svetskom ratu je većina hrvatskog naroda pokazala da je na na strani protiv hitlerovske koalicije. Danas imamo puno egzistencijalnih problema. Moramo brinuti o standardu građana, kad pitate ljude šta im je bitno reći će posao, plata. Trebalo bi se usredsrediti na ono što muči hrvatske građane danas, a istoriju sagledati objektivno", ispričala je.

Na komentare kako Hrvatska ucenjuje Srbiju, postavlja ultimatume i blokira joj put u EU, Grabar- Kitarović je istakla da Hrvatska ne traži ništa što nije u okvirima pregovora i da nije reč o nikakvim ultimatumima i blokadama.

" Postoji mesto za izvršenje obveza koje je Srbija preuzela Sporazumom o međusobnoj zaštiti manjina i u okviru poglavlja 23 i 24. Nisu to nikakvi ultimatumi, ono što Hrvatska traži apsolutno nije izvan okvira pregovora. Ne tražimo ništa što nije u sklopu srpskog pristupanja EU", zaključila je Grabar Kitarović.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja