HRVATSKA PREDSEDNICA: U slučaju Orašje bilo propusta u obaveštajnom sistemu
Foto: Profimedia

Afera ratnih zločina

HRVATSKA PREDSEDNICA: U slučaju Orašje bilo propusta u obaveštajnom sistemu

Hrvatska -

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je u "slučaju Orašje" bilo propusta u obaveštajnom sistemu, prenose hrvatski mediji.

"Naravno da možemo govoriti o pojedinačnoj odgovornosti, ali problem je puno širi. Događaji u Orašju pokazuju odgovornost sistema. Moramo prestati delovati po sistemu silosa. Pozdravljam odluku Vlade o izradi nove strategije domovinske sigurnosti, koja bi trebalo bolje da poveže sistem i spreči propuste", saopšteno je sinoć Novoj TV iz kabineta predsednice, prenosi Jutarnji list.

Inače, hapšenja u Orašju za zločine počinjene nad srpskim civilima tokom 1992. i 1993. izazvalo je pravu dramu u hrvatskom državnom vrhu.

Grabar-Kitarović rekla je da o tome nije imala nikakvu informaciju.

O toj temi na celodnevnoj sednici u četvrtak je raspravlja i vlada, a na stolu su, kako prenosi Jutarnji list, bila pitanja o tome kako je došlo do optužnica, ko je znao da se one pripremaju, koliko je dokumenata protiv optuženika iz Zagreba otišlo u BiH, kakva je u tome uloga Sigurnosno obaveštajne agencije, kakva Ministarstva pravosuđa, a kakva Državnog tužilaštva.

U akciji SIPA-e u ponedeljak je u Orašju je uhapšeno deset pripadnika Hrvatskoga veća odbrane, koji se sumnjiče za ratni zločin nad srpskim stanovništvom.

Njima je juče Sud BiH odredio 30-dnevni pritvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track