HRVATSKA PRODAVALA ORUŽJE POBUNJENICIMA U SIRIJI: U čitavu priču umešana CIA i Saudijska Arabija
Foto: AP 10 Mart 2016

Otkrivena tajna

HRVATSKA PRODAVALA ORUŽJE POBUNJENICIMA U SIRIJI: U čitavu priču umešana CIA i Saudijska Arabija

Hrvatska -

Hrvatska je drastično povećala prodaju municije iz jugoslavenskog i ratnog razdoblja prema Saudijskoj Arabiji u 2016. godini, usprkos upozorenjima organizacija za ljudskih prava o ilegalnom preusmjeravanju pošiljki u ratna područja, što predstavlja kršenje EU i međunarodnih zakona.

U prvih devet meseci prošle godine Zagreb je prodao muničije, mina i raketnih bacača u vrednosti od 83 milijuna evra (88 miliona dolara), otkrivaju Balkanska istraživačka regionalna mreža, i OČRP, Mreža za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije.

Cifre za period oktobar - decebar tek treba da budu objavljene.Video snimci i fotografije koje su se pojavile iz Sirije pružaju uverljive dokaze o prisustvu municije i oružja hrvatske proizvodnje u ovoj državi. Hrvatska je, kako se navodi, jedna od prvih država koja je isporučila oružje sirijskim pobunjenicima, oslobađajući se na taj način zaliha municije tokom zime 2012.

Oprema je usmerena preko Jordana - plaćena od Saudijske Arabije uz koordinaciju CIA - duž puta kojim je od tada iz Srednje i Istočne Evrope preneseno oružja u vrednosti preko milijardu evra.Od trenutka kada su te prve isporuke razotkrivene, Hrvatska je uložila maksimalne napore kako detalji ove trgovine ne bi dospeli u medije, uklanjanjem ključnih informacija - kao što je konačno odredište - iz službenih izveštaja, preneo je Balkaninsajd.

Novinari su, međutim, našli način da zaobiđu tajnost, korišćenjem malo poznatih UN-ovih podataka o trgovini, koji su otkrili kako je Hrvatska izvezla preko 2.600 tona decenijama stare municije (koju je Hrvatska vojska proglasila viškom) moderno-opremljenoj vojsci Saudijske Arabije između februara i septembra 2016. Od decembra 2012. i početka rata u Siriji, Hrvatska je izvezla oružje i municiju vrednu 126 miliona evra (134 milona dolara) Saudijskoj Arabiji i 44 miliona evra (47 miliona dolara) Jordanu, prema podacima s internet stranice UN Komtrejd koji objavljuje detaljnu međunarodnu statistiku o trgovini dobrima iz 99 različitih kategorija, uključujući municiju.

Pre ovoga, trgovina oružjem i municijom je bila praktično nepostojeća u Hrvatskoj.Hrvatska je ukupno isporučila preko 6.000 tona municije za ručno i lako oružje - koja je verojatno podrazumevala metke, minobacačke projektile, rakete, granate - samo zalivskom kraljevstvu. Ovo je jednako težini 750 milijuna metaka za AK-47 kalašnjikove.između 2012. i 2014. godine, Hrvatska je odobrila izvozne licence vrijedne 302 milijuna eura Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, UAE, za četiri ključna dobavljača sirijske opozicije. Brojke, poslednje dostupne, uglavnom su zasnovane na izveštajima Evropske komisije.

Podaci UN o trgovini pokazuju da je pre 2012. godine Hrvatska izvozila manje od miliona evra municije godišnje, ali ovo je poraslo sa početkom sirijskog građanskog rata, na 4.7 miliona evra (5 miliona dolara) 2012. godine; 30 miliona evra (32 miliona dolara) 2013. godine; 35 miliona evra (37 miliona dolara) 2014. godine; 6,6 miliona evra (7 miliona dolara) 2015. godine i 77 miliona evra (82 miliona dolara) 2016. godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 21.02.2017.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track