HRVATSKA U ŠOKU: Primaju socijalnu pomoć, a pronašli im milione evra na računima!
Foto: Printscreen Jutarnji/facebook

pokrenuta istraga o poreklu novca

HRVATSKA U ŠOKU: Primaju socijalnu pomoć, a pronašli im milione evra na računima!

Hrvatska -

ZAGREB- Kancelarija za sprečavanje novca i Uskok otkrila je oko 41 milion kuna (oko 5,5 miliona evra)prečavanje pranja novca i Uskok otkrio na računima nekoliko porodica i, a svi oni, prema pisanju italijanskih medija, žive od socijalne pomoći.

Neposredno pre isteka roka od dve godine koliko je sud mogao bez pokretanja istrage da drži blokirana sredstva, stigao je iz Krivičnog suda u Torinu novi predlog da im se sredstva blokiraju.

Priču o misterioznim milionima otkrila je hrvatska Kancelarija za sprečavanje pranja novca, još 2012. Tada je otkriveno da nekoliko međusobno povezanih romskih porodica u tri hrvatske banke ulažu pozamašne sume gotovoga novca. Odmah posle dojave, Uskok i PN Uskok tražili su od italijanske policije i finasijske policije proveru identiteta osoba koje su korisnici računa, a prema podacima Italijana, neke od tih osoba italijansko pravosuđe dovodilo je u vezu s organiziranom prošnjom, krađama automobila, otmica, nezakonitog raspolaganja otpadom, uličnim krađama, a jedan od njih je čak bio osuđen zbog ubojstva.

Prema izveštaju poreske službe nisu postojali nikakvi formalni prihodi koji bi opravdali tolike iznose. Kada je jedna od korisnica računa Seni H. (60), koja koristi i ime Amela S., s računa htela da podigne nekoliko stotina hiljada evra, Uskok je blokirao račune. Osobe koje se navode kao korisnici računa, većinom su državljani BiH, nekoliko njih ima italijansko državljanstvo, a neki su rođeni Dalmatinci koji žive u okolini Splita. Neke od njih Đanija H. (55) komšije iz Trogira novinarima Slobodne Dalmacije opisali su kao simpatične i vrlo imućne ljude, koji dolaze preko leta, a ispred kuće znaju da budu parkirani "jaguar" i "ferari".

Italijani tražili blokadu  računa... Foto printscreen catania.liveuniversity.it
Italijani tražili blokadu računa... Foto printscreen catania.liveuniversity.it

Aktivni su i na društvenim mrežama pa je tako spomenuti Đani H. na Jutjubu objavio snimak na kom se on i najverojatnije članovi njegove porodice obitelji voze gliserom. Nakon što im je Uskok pre dve godine preventivno blokirao sve račune, žalbe su podneli gotovo svi od 22 korisnika. Seni H., odnosno Amela S., tražila je da joj se račun odblokira jer novac na njima predstavlja sredstva za egzistenciju, kako njoj, tako i njenoj porodici. Navela je i da bez tih sredstva ne može angažuje advokata.

Ostali su od njih su sudu dostavljali dokumentaciju o svojim legalnim primanjima iz koje je proizlazilo da su dobili novac od odšteta, nasledstava i slično, ali je sud sve žalbe odbacio. Blokada je obustavljena u septembru ove godine, ali kada su Đani H., Seni H., Bronzo H., Vinetu S. i ostali hteli da podignu novac iz banaka, sačekala ih je nova blokada. Naime dok je još trajala Uskokova blokada, iz suda u Torinu stigla je druga blokada. Iz dokumentacije prema kojoj su Italijani zatražili blokadu sredstava proizlazi da se pozivaju na podatke o tome da su vlasnici računa osobe kojima se pre u Italiji sudilo za razna krivična dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja