HRVATSKA VLADA ŠIROKE RUKE: Neplanirano oprašta dugove hiljadama građana
Foto: Reuters (19.10.2016)

Radost neplatiša

HRVATSKA VLADA ŠIROKE RUKE: Neplanirano oprašta dugove hiljadama građana

Hrvatska -

Uoči lokalnih izbora koji nas čekaju u junu, HDZ je krenuo u ispunjenje jednog od svojih predizbornih obećanja.

Ministar finansija Zdravko Marić priprema zakon prema kojem će država blokiranima oprostiti dugove u iznosu manjem od iznosa prosečne plaće, javlja Večernji list. Za proteklu godinu prosečna plata je iznosila 5685 kuna, a oprost od strane države se odnosi na dugove prema državi, gradovima, opštinama kao i državnim i komunalnim preduzećima.

Kad se zakon donese i kad se dugovi oproste radit će se o presedanu svetskih razmera. Dugove koji iznose manje od 5685 kuna u Hrvatskoj ima 91.000 blokiranih građana i njihov ukupan dug prema poveriocima iznosi 235,4 miliona kuna.

Zanimljivo je i kako Marić očekuje da će primer države slediti i privatni poverioci, posebno telekomunikacijski operateri.

Ministarstvo finansija ipak još uvek ne otkriva pod kojim će se uslovima ići u otpis dugova, ali pitanje je kako će to pravdati pred Evropskom komisijom, ali i građanima koji redovno podmiruju svoje obveze.

A što s urednim platišama i neblokiranima? Advokati tako naglašavaju da će se oprost duga morati da primeni i na strance, a nije nemoguće da uredni dužnici krenu sa protivžbama prema državi kako bi i oni dobili svojih pet, šest hiljada kuna, jer smatraju da se ne sme kažnjavati uredne poreske obveznike tako što će na njih prevaliti teret neurednih dužnika.

(Danas.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track