HRVATSKA, ZEMLJA GMO HRANE: Voće i povrće puno pesticida, piletina salmonele
Foto: Thinkstock

Tražili zabranu GMO

HRVATSKA, ZEMLJA GMO HRANE: Voće i povrće puno pesticida, piletina salmonele

Hrvatska -

U Hrvatskoj je prošle godine potvrđen GMO na 161 uzorku, izjavio je za Večernji list Ivo Delonga, direktor Kroacijakontrole.

Genetske modifikacije većinom su prisutne u biljnim kulturama poput kukuruza, pamuka i duvana, ali se pojavljuju i kod životinja, a najviše kod kokošaka, riba i svinja.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Oko deset odsto uzoraka voća i povrća ima previše pesticida, a uvozna piletina toliko salmonele", rekao je Delonga.

Najviše pesticida je otkriveno u jabukama, jagodama, grožđu i zelenoj salati. Što se piletine tiče, prema njegovim rečima, najviše treba pripaziti na pileće meso koje stiže iz uvoza.

Početkom oktobra prošle godine, objavljeno je da je i Hrvatska među 11 zemalja koje su dosad izvestile Evropsku komisiju da žele da iskoriste mogućnost zabrane uzgoja genetski modifikovanih organizama na svojoj teritoriji.

Foto: Sutterstock
Foto: Sutterstock

Prema direktivi koja je na snagu stupila ove godine, zemlje članice mogu da traže izuzeće za celu ili deo svoje teritorije od primene zakona kojim je ranije dozvoljen ulazak GMO na nivou Evropske unije.

U Hrvatskoj su se sve županije proglasile zonama slobodnim od GMO, a prva je to učinila Županija istarska 2003, a poslednja Županija vukovarsko-sremska 2010. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track