KOLINDI PADA REJTING: Hrvatska predsednica sve nepopularnija!
Foto: Fonet

Istaživanja

KOLINDI PADA REJTING: Hrvatska predsednica sve nepopularnija!

Hrvatska -

Kolinda Grabar Kitarović u novom istraživanju Kro Demoskopa najpopularniji je političar u Hrvatskoj jer je 20,7 odsto ispitanika redovne mesečne ankete agencije reklo da je smatraju najpozitivnijom osobom na hrvatskoj političkoj sceni

Nesporno je da hrvatska predsednica trenutno stoji bolje od ostalih aktera političke scene, međutim, deo medija ove rezultate plasira da bi prikazao navodnu veliku popularnost Grabar Kitarović.

Preciznija analiza mesečnih anketa, ipak, ukazuje na to da predsednica zapravo stoji veoma loše, s obzirom na istorijske trendove i prethodnike. U maju 2011. godine, dakle 16 meseci posle početka mandata, koliko je trenutno prošlo i od izbora predsednice Grabar Kitarović, Ivo Josipović, u istoj anketi imao je 43,6 odsto.

Bitno je istaći kako se istraživanje Kro Demoskopa tih godina sprovodilo na isti način kao i danas, telefonski, na uzorku od 1300 ispitanika iz cele zemlje. Istraživanje se redovno radi prva dva radna dana u mesecu prema standardizovanom upitniku, dok se rezultati objavljuju trećeg radnog dana u mesecu.

Ako bi se poredila popularnost Grabar- Kitarović na početku mandata u maju, kada ju je najpozitivnijom smatrao najveći broj građana, njih 31,3 odsto, dolazimo do 12,5 postotnih poena rasta. Ivi Josipoviću popularnost je rasla za 23,7 poena, od 22,9 na 46,7 odsto u junu kada je bio najpopularniji u prvih šest meseci mandata.

Posle rekordnog juna, Kolindina popularnost je počela da pada u julu 28,4, avgustu 28,2 odsto, da bi se u septembru opet vratila na 29,2 odsto. To je ujedno bilo i 8 meseci njenog mandata. Josipović je svojih osam meseci dočekao s 40 odsto.

Prvu godišnjicu mandata hrvatska predsednica je dočekala i dalje kao najpopularnija političarka, s podrškom od 22,6 odsto. Bivši predsednik Josipović na svoju je prvu godišnjicu imao je 45,3 odsto.

Ukratko, hrvatska predsednica u trenutnim političkim prilikama ne stoji loše naspram ostalih aktera na sceni. Ali, gledajući kako je bilo kroz istoriju i direktnog prethodnika, ona ima stalnu podršku vrlo suženog dela biračkog tela.

(Telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track